ARHIVA VESTI
     
 
POTPISANI OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR POTVRDIO POSTOJANJE KAKVOG TAKVOG SOCIJALNOG DIJALOGA, STVOREN PROSTOR ZA DRUŠTVENI DOGOVOR I SOCIJALNI PAKT

NAJZAD OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR




Beograd, 29.04.2008.
Reprezentativni sindikati Srbije UGS „Nezavisnost“ i Savez samostalnih sindikata Srbije potpisali su istorijski sporazum sa Unijom poslodavaca Srbije i time zajednički istakli da su spremni da preuzmu odgovornost za razvoj industrijskih odnosa u Srbiji. Okupljeni sindikalci, predstavnici države, Unija poslodavaca Srbije na Prvomajskoj konvenciji „Demokratija to je dijalog“, u maloj sali Sava centra, iskazali su veliko samozadovoljstvo što su došli u situaciju da se potpiše Opšti kolektivni ugovor koji je više od 2,5 godine čekao da bude podstrek razvijanju kolektivnog pregovaranja za sve one koji u Srbiji rade i žive. Predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak je posebno istakao da je OKU prvi znak odgovornosti sindikata i poslodavaca i preraspodele tereta tranzicije srpskog društva i privrede. Ovo je i civilizacijski pomak gde zreli, odgovorni ljudi prihvataju sve obaveze koji su svojim potpisom verifikovali. Da bi OKU ispunio očekivanja neophodna je njegova striktna primena a od sindikata i članova sindikata zavisi njegovo sprovođenje i poštovanje.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović je prezentovao mukotrpan i dug put pregovaranja koji su u krajnjem ishodu doveli do potpisivanja OKU. Tripartizam i bipartizam moraju biti osnova građenja socijalnog dijaloga i SSSS će nastaviti i dalje da daje podršku svim pregovorima i dogovorima koji su od interesa za radnike u Srbiji. SSSS je 23.aprila 2008.godine potpisao „Protokol o razumevanju“ sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem a zaključci okruglog stola „Kriza u kolektivnom pregovaranju“ najbolje govore sa koliko zalaganja je SSSS pristupio aktivnostima da do potpisivanja OKU i dođe. Kratko, jezgorvito izlaganje je imao novi predsednik Unije poslodavaca Srbije Stevan Avramović koji je naglasio da se socijalni partneri bude i da socijalni dijalog i partnerstvo predstavljaju osnov kojim će se UPS rukovoditi u budućem radu. Gajenje kulture dijaloga i tolerancije bitno će odrediti poziciju kako poslodavaca tako i zaposlenih a sve u cilju poboljšanja standarda zaposlenih i poslovnih performansi preduzeća.

Okupljenima se obratio i predsednik Srbije Boris Tadić istakavši da je moguće naći harmonična rešenja za razvoj srpskog društva kao i da nesporazumi mogu bioti prevaziđeni. Istorijski i socijalni problemi prisutni u aktuelnom trenutku mogu biti rešeni samo delima a nikako zastajkivanjem i premišljanjem. Gajenje kompromisa ne treba smatrati kao slabost jer je postojanje kompromisa snaga koja može rešiti većinu problema. Pred nama su istorijski izbori ne kao naroda već i za pojedinca te se mora krenuti u iskušenja i opasnosti, taržiti rešenja na tom putu a sve u ime odgovornosti za budućnost naše dece. Velika različitost gledanja na put kojim Srbija treba ići bazirane su na propustima i greškama koje se vuku još iz Miloševićevog vremena. Srpsko društvo ima šansu i ta šansa se mora iskoristiti. Mi smo jedini narod koji beži od Evropske unije. Do malo pre smo bili jedini narod koji u Evropi nije imao OKU, ali evo već sada razgovaramo o mogućnostima Društvenog dogovora i Socijalnog pakta. Šta to govori svima nama? Da se rezulatati mogu postići ali potrebno je razumevanje, potrebno je da se krećemo napred i potrebno je učiniti svaki napor da se problemi prevaziđu.

Svečanim potpisivanjem OKU Prvomajska Konvencija 2008.g. „Demokartija to je dijalog“ je završena a okupljeni su krenuli širom Srbije da prenesu dobru i ohrabrujuću vest – Poptisan je Opšti kolektivni ugovor.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"