ARHIVA VESTI
     
 
Mladi sindikata FTM CGT i GSM „Nezavisnost“ pažljivi slušaoci seminara
“Partnerstvo mladih Francuske i Srbije – Zalog naše budućnosti“
Održanog u Beogradu 20.april 2008.godine

MLADI ZA SOCIJALNI DIJALOG




Beograd, 29.04.2008.
Poseta mladih sindikalaca iz FTM CGT iz Francuske mladima GSM „Nezavisnost“ iskorišćena je i za zajednički seminar na kome je prezentovan GSM „Nezavisnost“ od strane predsednika Dragana Matića, rad sekcija mladih oba sindikata kao i tema koja izaziva puno kontraverzi a to je socijalni dijalog. Poseta mladih francuza je nastavak saradnje GSM „Nezavisnost“ i FTM CGT koja se uspešno razvija a podsećamo da su mladi već bili gosti Francuske.

FES je zdušno potpomogao da okupljeni mladi sindikalci ne čuju samo poredavanje već su bili aktivni učesnici sa ličnim stavovima i iskustvom kada je socijalni dijalog u pitanju. Iznoseći situaciju o stanju socijalnog dijaloga u jugoistočnoj Evropi Frank Hantke je naglasio različitost dostignutog modela i nivoa socijalnog dijaloga u pojedinim zemljama regiona. Značaj sindikata u razvoju socijalnog dijaloga je ogromna kako kod institucijalnog tako i kod neformalnog dijaloga. Sama regulativa socijalnog dijaloga na nacionalnim nivoima nije dovoljna da bi on zaživeo i bio od koristi. Najbolje da se socijalni dijalog razvija sponatno uz podršku učesnika i postizanja konsenzusa oko osnovnih pitanja je preduslov njegovog opstanka.

Mladi teže jakom i organizovanom sindikatu jer samo tako mogu uticati da postanu prihvaćeni i uvažavani partneri. Nema velikih razlike u stavovima mladih iz Srbije i Francuske, mladost ima odgovore na mnoge nedoumice starijih generacija a uvažavanje mišljenja mladih je prvi korak prebacivanja odgovornosti na nosioce novih društvenih i političkih tokova a to su bili i ostali mladi ljudi. Seminar je doprineo i zbližavanju mladih francuza i srba a stara prijateljstva su učvršćena.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"