ARHIVA VESTI
     
 
PETER SCHERRER, GENERALNI SEKRETAR EMF U ZASTAVA AUTOMOBILIMA RAZGOVARAO SA GENERALNIM DIREKTOROM ZORANOM RADOJEVIĆEM I KOLEGAMA IZ NEZAVISNOSTI

"ZASTAVA" NA PREKRETNICI




Beograd, 18.04.2008.
- "Dobijanje afirmisanog, prepoznatljivog proizvođača automobila u procesu privtizacije "Zastave" bio bi pokretač i zamajac sevokupnog industrijskog razvoja Srbije", reči su generalnog direktora Grupe "Zastava" Zorana Radojevića, koje je uputio prisutnim sindikalcima i novinarima. Generalnom sekretaru Evropske federacije metalaca (EMF) je predočena aktuelna situacija i aktuelnosti kojih je puno u Zastava automobilima, kao i podatak da je 40% prodaje vozila u Srbiji u 2006.godini došlo iz programa "Zastave" i taj podatak govori o liderskoj poziciji "Zastava automobila" na srpskom tržištu. Postoji značajna zainteresovanost mnogih kupaca, a programi Fijata – "Zastava 10" i Opela – "Astra klasik" se implementiraju i napreduju. Teške godine i za radnike, kao i za menadžment Zastave su prošle, uz dobru saradnju i razumevanje, što se i dalje nastavlja.

Komentarišući primljene informacije, Peter Scherrer je istakao da je aktuelni proces u "Zastavi" težak i bolan i da oporavak "Zastave" u kombinaciji sa tranzicijom i privatizacijom u srpskom društvu, zasigurno predstavlja šok i traumu, kako za radnike tako i za poslovne sisteme. Ohrabruje prisutnost Opela i Fijata i to je najbolji znak oporavka i poverenja koje postoji od stranih investitora. Njihovo prisustvo najdirektnije ohrabruje dolazak kapitala u srpsku privredu, i otklanjanjem političke nestabilnosti, Srbija može postati lider u jugoistočnoj Evropi.

EMF sa puno pažnje prati događaje u Srbiji i preko svoje članice GSM „Nezavisnost“ vrši uticaj na pozitivne trendove u "Zastavi". Evropska orijentacija Zastave je očigledna (Fijat, Opel). Zainteresovanost velikih evropskih auto giganata raduje sve nas. Zastava i građani Srbije ne mogu da dođu u situaciju, ili – ili. Izbor Zapad – Evropska unija ili Istok – Rusija, ne sme postojati. Postoje mogućnosti za kombinovanje i jednog i drugog, a sve na korist radnika i građana Srbije. "Zastava" zna takvu situaciju da iskoristi i to uspešno radi. Radna mesta, zarade, budućnost, su imperativi i tu politici nema mesta, rekao je Scherrer novinarima, rukovodstvu "Zastave" i kolegama iz GSM „Nezavisnost“.

Obilaskom pogona i dogovora o budućoj saradnji sa rukovodstvom GSM „Nezavisnost“, završen je prvi deo posete "Zastave automobilima". U popodnevnim satima održana je koordinacija Šumadijsko - pomoravskog regiona GSM „Nezavisnost“, na kojoj se razgovaralo o aktuelnom sindikalnom i političkom trenutku u Srbiji, kao i o najznačajnijim događajima u EMF. Mnogo novih informacija i pojašnjenja je dobijeno od kolege Scherrera, koje predstavnici Nezavisnosti mogu iskoristiti i primeniti u svom radu. Govorilo se i o štrajku u "Tankasiću doo", aktivnostima "TSS Metal industris", novima povereništvima i Kongresu GSM „Nezavisnost“ u septembru 2008.godine.

Dolazak generalnog sekretara EMF Petera Scherrera je od izuzetnog značaja za našu organizaciju i naše članove, direktna poruka i podrška da evropski put Srbije i njenih građana - nema adekvatnu zamenu i alternativu!

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"