ARHIVA VESTI
     
 
GSM "NEZAVISNOST",KAO DEO EVROPSKE SINDIKALNE PORODICE SINDIKATA JE NA DOBROM PUTU – POTVRDIO PETER SCHERRER, GENERALNI SEKRETAR EMF

PRVI CILJ – JAČATI SINDIKAT




Kragujevac,18.04.2008.
Trodnevna poseta generalnog sekretara Evropske federacije metalaca (EMF), Petera Scherrera GSM „Nezavisnost“ je najbolji pokazatelj snažne podrške evropskom opredeljenju, koje u GSM „Nezavisnost“ važi već 17 godina.-"Kao deo EMF-a, GSM „Nezavisnost“ ima obavezu da sva dostignuća i tvorevine evropskog sindikalnog pokreta predstavi radncima Srbije i da se iskreno kroz dela zalažu da se ta dostignuća ostvare i primene u Srbiji. Ni malo lak zadatak, ali organizovan, snažan i jedinstven sindikat, a GSM „Nezavisnost“ to i jeste, može napraviti značajne pomake na sindikalnoj sceni Srbije, a sve na korist onih koje predstavljamo i koji rade u metalskoj industriji Srbije“, istakao je predsednik GSM „Nezavisnost“ Dragan Matić obraćajući se novinarima u Kragujevcu.

Poseta u Kragujevcu je upriličena zajedno sa generalnim sekretarom EMF Peterom Scherrerom, koji je zajedno sa rukovodstvom GSM „Nezavisnost“ bio prvo gost u našoj najmlađoj članici poridoce GSM „Nezavisnost“, a to je Sindikat Kovačnice "Nezavisnost", koja je sa svojih 220 novih članova imala čast da ugosti visokog zvaničnika EMF-a. Sastanku je prisustvovao i predsednik Samostalnog sindikata Zastava kovačnice Novak Despotović, sa kojim postoji dugogodišnja uspešna i plodonosna saradnja. Kolega Scherrer je prisutnim sindikalcima Zastava Kovačnice i tehničkom direktoru gospodinu Srećku Žižakoviću, govorio o svom iskustvu vezanom za praćenje privatizacionih procesa širom Evrope, posebno naglasivši da rešenje problema često leži među radnicima i menadžmentom preduzeća, ma gde se ono nalazilo. Problemi metalskih radnika Evrope, bez obzira u kojoj zemlji radili, su slični kao i moguća rešenja.

Predsednik Sindikata Nezavisnost Kovačnice, Ivan Terzić je govoreći o situaciji posle privatizacije naveo da 420 radnika redovno prima plate, investicione obaveze se poštuju, upošljavaju se mladi radnici i kupuje nova tehnologija, a skoro 70% proizvoda se izvozi za Nemačku, Kanadu, Belgiju..., a u izgledu su i veliki poslovi u Rusiji i Japanu. Kovačnica ispunjava standarde ISO 9000, a novokupljene CNC mašine, nova vakum peć za termičku obradu, kao i planirana robotizacija, doprineće boljem kvalitetu proizvoda i uspešnijoj prodaji. Posebno je naznačena potreba za izradom Kolektivnog ugovora, kao i Ugovora o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu, značajnom povećanju zarada i korišćenju socijalnog dijaloga kao osnovi za rešavanje problema. U odnosu na druge, radnici Kovačnice su dobro prošli, ali kao vrhunski majstori kovači, zaslužuju bolje plate. Dogovorom o aktivnostima koje će GSM „Nezavisnost“ sprovesti u Kovačnici, poseta Petera Scherrera kolegama iz Nezavisnosti u Kovačnici je završena.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"