ARHIVA VESTI
     
 
LICEMERNO POZIVANJE ČELNIKA UGS "NEZAVISNOST" NA SOLIDARNOST SE NE BRANI LIČNIM PRIMEROM, ALI SE DRUGI PROZIVAJU

SOLIDARNOST, OSNOV I SNAGA SINDIKATA




Beograd, 14.04.2008.
Solidarnost: U osnovi solidranosti se nalazi pojava da se nešto dobrovoljno podeli sa drugima, što oni nemaju, a treba im. Mnoge civilizacije, religije i organizacije solidarnost visoko vrednuju, a sindikati su solidarnost stavili na sam vrh svojih zalaganja i principa. Članovi sindikata zato plaćaju članarinu, shodno svojim primanjima, a u UGS „Nezavisnost“ to je 1% od zarade.

Pojedini članovi sindikata se biraju u tripartitna tela na nacionalnom nivou, koju su nam obezbedili naši članovi svojom brojnošću.Te predstavnike bira Glavni odbor UGS „Nezavisnost“ i oni učestvuju u radu tih organa, zastupajući interese UGS „Nezavisnost“. Za taj angažman se dobija i finansijska nadoknada, koja iznosi različito, ali nije mala i sem retkih pojedinaca koji svoje prihode po tom osnovu prijavljuju, ostali to taje i od Glavnog odbora i članstva. Neki se pozivaju da je to „tajna“ dok drugi mudro ćute. Na ovakve prihode se uplaćuje porez, plaća penziono, pa stoga mogu imati i tretman zarade.

Ako se već taj, ne tako mali prihod, ne deli solidarno sa ostalim članovima, mogla bi barem da se plaća sindikalna članarina i time ispuni osnovni princip sindikata – solidarnost. Na tom ispitu solidarnosti su pali „najveći“, oni kojima smo dali mogućnost da stiču mnogostruko veće prihode, nego što članovi zarađuju. Ovaj podatak se vešto krije od članova UGS „Nezavisnost“. A brane ga upravo oni koji novac dobijaju. Eto ličnog primera - "solidarnosti".

Šta sa onima koji prihode ostvaruju u više upravnih odbora i čije uplate finansijskih sredstava prelaze šest cifara? Koliko bi oni mogli, a nisu solidarni? Ovo pitanje treba postaviti predsednicima granskih sidnikata, koji ovakvo ponašanje ne samo tolerišu, već i ohrabruju, a nije ni čudo i oni sami su u nekim od Upravnih odbora. O čemu se tu radi, ko tu nije solidaran? Kakav je njihov stav o tome?

GSM „Nezavisnost“ je Odlukom Glavnog odbora, propisao da članovi GSM „Nezavisnost“ koji su u Upravnim i Nadzornim odborima tripartitnih tela, 30% od ostavrenih finansijskih sredstava učešćem u radu tih odbora, uplaćuju na račun GSM „Nezavisnost“, što se i poštuje.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"