ARHIVA VESTI
     
 
Promocija knjige "Bezbednost i zdravlje u industriji gvožđa i čelika" predstavljena u Kragujevcu

KNJIGA NAMENJENA PRAKSI




Kragujevac, 9.04.2008.
Zalaganje GSM „Nezavisnost“ da se bezbednosni i zdravstveni uslovi u industriji gvožđa i čelika dovedu na zavidan nivo, potvrdilo se i u Kragujevcu, "srcu" metalske i automobilske industrije. Posle Beograda i Smedereva, sindikalni aktivisti GSM „Nezavisnost“, pre svega oni koji se bave bezbednošću i zdravlju na radu, imali su prilike da se upoznaju sa normativima, koji su stupili na snagu 2005. godine i primenjuju se industriji gvožđa i čelika.

Ovi novi normativi Međunarodne organizacija rada, koji se zasnivaju na međunarodnim instrumentima rada i najboljoj poslovnoj praksi u industriji, daju vladi, poslodavcima i radnicima smernice, koje se primenjuju svuda u svetu i čija je svrha da se otklone opasnosti na radu u industriji gvožđa i čelika. Ovi normativi ne predstavljaju pravosnažan instrument, niti im je cilj da zamene nacionalne zakone ili propise, niti da utiču na osnovne principe i prava radnika koja su predviđena instrumentima MOR; to je skup praktičnih smernica.

Znanje i informacije koje se nalaze u ovoj knjizi će biti beskorisne, ukoliko sadržina knjige ne bude primenjena u svakodnevnom radu. Primena obezbeđuje poboljšanje bezbednosti na radu i boljem zdravstvenom statusu zaposlenih u industriji gvožđa i čelika. Koristeći odbore za bezbednost i zdravlje na radu knjiga će brzo biti primenjena, a planira se obuka zaposlenih u oblasti gvožđa i čelika. Interesovanje za ovu knjigu su pokazali i kolege iz sindikata "Zastava" kovačnice sa kojima GSM „Nezavisnost“ već duže vreme ima uspešnu saradnju.

Naglašeno je da se slična knjiga iz oblasti oblati Obojene metalurgije priprema i treba da bude promovisana do kraja godine. Promociji ove vredne knjige prisustvovali su i predstavnici Nezavisnog sindikata "Zastava" kovačnice sa kojima GSM „Nezavisnost“ već duži period ima uspešnu i plodotvornu saradnju. Prisutnost GSM „Nezavisnost“ u Zastava kovačnici posebno će se ogledati u pomoći i podršci vezanim za izradu kolektivnog ugovora kod poslodavca, kao i obuci predstavnika sindikata iz oblasti zaštite zdravlja i bezbednosti na radu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"