ARHIVA VESTI
     
 
PROJEKAT «STANJE I PERSPEKTIVE RAZVOJA METALSKOG SEKTORA SRBIJE-SMERNICE ZA RAD SINDIKATA»

BORBA ZA BUDUĆNOST METALSKOG SEKTORA




Banja Vrdnik, 28.03.2008.
Granski sindikat metalaca «Nezavisnost» potpomognut od «Švajcarske organizacije za pomoć svetu rada (SLA)», prezentovao je u banji Vrdnik studiju «Stanje i perspektive metalske industrije Srbije - smernice za rad sindikata», čiji je autor pofesorka Dr. Sofija Adžić. Studija je urađena deset godina posle sličnog projekta koji je GSM «Nezavisnost» imao i čiji je naziv bio «Metalska industrija za XXI vek». Ova studija je bila neopohodna, kako bi se na jedan sveobuhvatan način sagledalo stanje i budućnost metalske industrije Srbije i potpomogne nastup GSM «Nezavisnost» u pregovorima sa Vladom i poslodavcima oko nastavljanja procesa restrukturiranja i intenziviranja procesa privatizacije, sa mogućnošću da je potreban zaokret u odnosu na dosadašnji pristup. Prezentaciji studije «Stanje i perspektive metalske industrije Srbije - smernice za rad sindikata», pored autora prezentacije, porfesorke Sofije Adžić, učestvovalo je Predsedništvo GSM «Nezvisnost» i rukovodstvo Samostalnog sindikata metalaca Srbije.

Ohrabruje nas činjenica da su dva sindikata zajedno razmatrali budućnost metalskog sektora i da je rezultat toga izgrađen zajednički stav oko sadržine i načina kako projekat treba braniti i dobiti podršku od socijalnih partnera, pre svega Unije poslodavaca i Vlade Republike Srbije.

Prezentirani podaci nimalo ne ohrabruju, ali postoji i niz činilaca koji ukazuju da metalska industrija ne da je neophodna srpskoj privredi, već je ona i ovako «urušena» jedan od najznačajnijih potencijala koji se mora iskoristiti i uvećati. Za učesnike je bilo vrlo značajno da su gledišta predstavnika sindikata bila ujednačena i da se shvatila odgovornost koju sindikalni predstvanici imaju u građenju budućnosti metalskog sektora Srbije. Ovo možda nije posao sindikata, ali se postavilo pitanje, ako mi to ne radimo, ko će onda biti toliko zainteresovan da se ovom problematikom bavi i da je rešava.

Rasprava o projektu je produkovala i zaključcima, da je neophodno da se projekat dopuni, konačno uobliči i kao takav prezentira Uniji poslodavaca, a kasnije i novoj Vladi, kada ona bude formirana posle majskih izbora. Planirano je da se u znatno proširenom sastavu napravi i okrugli sto i dobije mišljenje od Vladinih predstavnik i resornih ministarstava Unije poslodovaca i nezavisnih eksperata.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"