ARHIVA VESTI
     
 
ODRŽANA PRVA VANREDNA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA GSM "NEZAVISNOST". BAHATOST I NEDOGOVORNOST BRANISLAVA ČANKA SE NASTAVLJA

POTVRĐENI STAVOVI GLAVNOG ODBORA




Beograd, 20.03.2008.
GSM «Nezavisnost» ne pamti da je morao da saziva vanredne sednice Predsedništva, računujući u to i vreme represije i progona za vreme vladavine Slobodana Miloševića. Nerazumni potezi Branislava Čanka, podržanog od strane Glavnog odbora UGS «Nezavisnost», prouzrokovali su da se protivno Statutu i razumu, saziva sednica Glavnog odbora GSM «Nezavisnost» koju je potpisao Branislav Čanak. Posebno je ponižavajuće, da se kao materijal za ovu sednicu Glavnog odbora od strane Čanka, predlaže web sajt GSM «Nezavisnost». Jedina tačka dnevnog reda, tako zamišljenog Glavnog odbora, bi bila «Odnos rukovodstva GSM «Nezavisnost» prema organima i rukovodstvu UGS «Nezavisnost»». U ovoj tačci sadržana je sumnja, da je Glavni odbor mogao da donese šest zaključaka, već se aludira da je to stav Dragana Matića.

Ova problematika je kao tačka dnevnog reda razmatarna na vanrednoj sednici Predsedništva GSM «Nezavisnost», a posle dugih izlaganja Predsedništvo je jednoglasno potvrdilo da Glavni odbor metalaca nije "prćija" koju jedan čovek može da instruiše i njime upravlja, pa makar on bio i aktuelni predsednik. To Branislavu Čanku i pojedinim članovima Glavnog odbora UGS «Nezavisnost» nije jasno, jer oni svoje sindikate vode na nešto drugačiji način.

Predsedništvo je zauzelo stav da predsednik GSM «Nezavisnost», Dragan Matić učestvuje u radu vanredne sednice Predsedništva UGS «Nezavisnost» (ne zna se koje) sa tačkom dnevnog reda «Priprema za zajedničku sednicu sa Glavnim odborom Granskog sindikata metalaca «Nezavisnost»».

Suprotno ovom pozivu za sednicu Glavnog odbora GSM «Nezavisnost», koju je Čanak potpisao, GSM «Nezavisnost» je dobio Zapisnik sa kafanske sednice Glavnog odbora UGS «Nezavisnost» koji sadrži Odluku:

•odbacuju se, kao neosnovani zahtevi Granskog sindikata metalaca «Nezavisnost» navedeni u šest tačaka, dostavljeni u pisanoj formi za sednicu Glavnog odbora.
•sva sporna pitanja koja se pojavljuju u radu grasnkih sindikata i UGS «Nezavisnost» treba da se rešavaju u redovnoj proceduri kroz organe UGS «Nezavisnost».
•na predlog Statutarnog odbora UGS «Nezavisnost» da se postupi na osnovu člana 60. stav 1. i 2. Statuta UGS «Nezavisnost», kojim se reguliše postupak u slučaju kada se uoče problemi i sukobi u Glavnom odboru UGS «Nezavisnost», koji mogu da ugroze rad tog organa ili da nanesu štetu UGS «Nezavisnost», a što je konstatovao Glavni odbor, doneta je odluka da se zahteva od Glavnog odbora GS Metalaca da sazove sednicu Glavnog odbora GS Metalaca. Sednica će imati sledeći dnevni red – Samovoljno ponašanje i neprimereni metodi rada predsednika GS Metalaca «Nezavisnost», u odnosu na UGS «Nezavisnost». Sednici će obavezno prisustvovati predstavnici UGS «Nezavisnost». Na osnovu stava 2. člana 60. sednica se mora sazvati u roku od 10 dana, od dana donošenja ove odluke;
•obavezuje se predsednik UGS «Nezavisnost» da svoju funkciju i dalje obavlja, u skladu sa nadležnostima utvrđenim Statutom UGS «Nezavisnost».

Suprotno Statutu UGS «Nezavisnsot» i Odluci Glavnog odbora Čanak poziva članove Glavnog odbora GSM «Nezavisnost» i pozivi stižu i onima koji odavno nisu u Glavnom odboru GSM «Nezavisnost», neki su penzioneri, a neki nažalost preminuli, ali to je Čanak - kad je malo nervozan !

Mnogo važnije za Predsedništvo GSM «Nezavisnost» je usvojen predlog o načinu finansiranja VI Kongresa GSM «Nezavisnost», koji će biti razmatran na koordinacijama regiona. Seminar u Vrdniku na temu «Stanje i perspektive metalske industrije» je u završnoj fazi i on će se održati od 26. do 28. marta 2008.godine. Raspravom i sugestijama na ovu temu zaokružiće se stav GSM «Nezavisnost», kakva treba da bude budućnost metalske industrije Srbije i kojim ćemo se sredstvima služiti da metalska industrija ostane okosnica privrednog i društvenog razvoja Srbije. Predsednica Sekcije mladih GSM «Nezavisnost», Jasmina Petrović je dala informaciju o dolasku mladih FTM CGT iz Francuske koji će biti naši gosti u narednom periodu. Iz Rumunije nam stižu i kolege iz bratskog sindikata metalaca "Solidaritatea" i ovo je njihova uzvratna poseta na našu posetu koja je bila u leto 2007.godine.

O sadržini, zaključcima i odlukama I vanredne sednice Predsedništva GSM «Nezavisnost» naši članovi će biti informisani na koordinacijama, koje će se održati na svim regionima.

Na I vanrednu sednicu Predsedništva GSM «Nezavisnost» bili su pozvani i članovi Predsedništva UGS «Nezavisnost», ali se većina nije odazvala tako da su sednici prisustvovali predstavnici Granskog sindikata penzionera «Nezavisnost», Granskog sindikata TKO «Nezavisnost» i Koordinator za regione UGS «Nezavisnost».

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"