ARHIVA VESTI
     
 
Izgradnja sindikalnih kapaciteta za bolje kolektivno pregovaranje i održiv industrijski oporavak u Centralnoj i Istočnoj Evropi - BTUC4R

Konferencija – Projekat BTUC4R u Pragu




Prag, jun 2024.

Završna konferencija Izgradnja sindikalnih kapaciteta za bolje kolektivno pregovaranje i održivi industrijski oporavak u Centralnoj i Istočnoj Evropi - projekat BTUC4R.

Završna konferencija naglašava dostignuća i buduće pravce Projekat „Izgradnja sindikalnih kapaciteta za bolje kolektivno pregovaranje i održivi industrijski oporavak u Centralnoj i Istočnoj Evropi (BTUC4R)“ bio je revolucionarna inicijativa u istoriji cele Evrope (IAE). donošenje direktne podrške filijalama za organizovanje i regrutovanje na terenu. Ovaj inovativni pristup bio je centralna tema na nedavnoj međunarodnoj konferenciji održanoj u Pragu, gde se okupilo preko 65 učesnika iz 13 zemalja kako bi izvršili pregled, procenili napredak i razgovarali o daljim aktivnostima.




Konferencija BTUC4R služila je višestrukim svrhama; pregled rada projekta, donošenje zaključaka i izgradnju čvrste mreže organizatora u različitim regionima. Učesnici su učestvovali u diskusijama o kreiranju efikasnih strategija organizovanja i podršci specifičnim kampanjama.

Definicija organizovanog radnog mesta je jednostavna i lako dokazana:

-Sveobuhvatna i adekvatna obuka sindikalnih rep organizatora

-Pregled organizacione situacije (mapiranje)

-Dovoljno visoka gustina spoja

-Brojno učešće

-Strike spreman

Uspešno organizovanje prati jasan proces, bez prečica: identifikovanje problema, edukacija sindikalnih lidera, obezbeđivanje sindikalnih rešenja i postizanje dogovora. U svom uvodnom obraćanju, Isabelle Barthes, zamenica generalnog sekretara industriAll Europe, istakla je značaj projekta i šire izazove sa kojima se evropski radnici suočavaju:

„Projekat BTUC4R je pokazao da podrška na terenu može da promeni igru za sindikalno organizovanje i zapošljavanje“, rekla je ona. „Ovo je samo početak; moramo nastaviti da gradimo sindikalnu moć uprkos izazovnom okruženju”.

Predeo za evropske radnike je izazovan, kako je izvestila Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC): 73% zemalja je prekršilo pravo na štrajk, a 54% je prekršilo prava na kolektivno pregovaranje. Evropa je zabeležila najveći pad radničkih prava na globalnom nivou, čineći prilagođene strategije zapošljavanja i mobilizacije ključnim, ne samo već i za nove oblike rada, mlade radnike i industrije u nastajanju.

Tokom protekle dve godine, projekat BTUC4R se fokusirao na izgradnju sindikalnih kapaciteta odozdo prema gore. Ključna dostignuća uključuju organizovanje napora u pet zemalja, imenovanje osam obučenih organizatora i učešće 18 kompanija, prvenstveno u sektoru automobilskog lanca snabdevanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Ovi napori su rezultirali prosečnim povećanjem članstva od 5% u ciljanim kompanijama.

„Dok se projekat BTUC4R sada privodi kraju, posvećenost industriAll Europe izgradnji moći sindikata ostaje nepokolebljiva. „Izgradnja moći sindikata“ (BTUP) je maraton, a ne sprint“, naglasila je Isabelle Barthes. Završne sesije Konferencije bile su fokusirane na preporuke i obaveze za buduću saradnju, obezbeđujući da dobijeni zamah nastavi da raste.

Talk-Valk-Fli: Zajednička kapija Akcija u Aero Vodochodi

Praktični vrhunac konferencije bila je akcija izlaza kompanije u Aero Vodochodi, najvećem proizvođaču aviona u Češkoj, gde su učesnici podržali lokalno sindikalno ogranak OS KOVO u distribuciji letaka i direktno se angažovali sa radnicima, demonstrirajući temu konferencije o selidbi. dalje od razgovora do konkretne akcije.

Kako se projekat BTUC4R završava, naučene lekcije i izgrađene mreže poslužiće kao osnova za tekuće napore za jačanje sindikata širom Evrope, prilagođavajući se svetu rada koji se stalno menja.

Konferenciji u Pragu su prisustvovali i predstavnici ISS Spasoje Pitulić -HBIS Železara Smederevo i Marko Kolarević- Aptiv Novi Sad.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"