Industrijski sindikat Srbije domaćin Konferencije „Izazovi i novi pristup socijalnom dijalogu u metalskoj industriji nakon Covid krize“. Učesnici sindikati članice IndustriAll Evropa iz Bugarske, Ruminije, Makedonije, Francuske i Srbije.

Posledice Covid još uvek prisutne

Vrnjačka Banja, 22-24. februar 2024.

Evropski projekat „Izazovi i novi pristup socijalnom dijalogu u metalskoj industriji nakon Covid krize“ nakon konferencija u Bugarskoj, Makedoniji i Rumuniji je svoju realizaciju dočekao i Konferencijom u Srbiji.

Konferenciji su prisustvovali sindikati koji deluju u sektoru metala i koji su članovi IndustriAll Evropa. Pored sindikata iz Bugarske- Metalici, Ruminije-S Metal, Makedonije-SIER i Francuske- FO METAUX u radu Konferencije su učestvovali sindikati članice Industrijskog sindikata Srbije, njih dvadeset.

Čitav projekat se finansira sredstvima Evropske komisije uz podršku IndustriAll Evropa a nosilac projekta je bugarski sindikat „SF Metalici“.

Nakon predstavljanja projekta od strane kolega iz „SF Metalici“svoje prezentacije su izložili prof Petar Đukić, koristeći podatke iz svoje knjige „Oteto vreme“ koja uskoro izlazi iz štampe.

Sveobuhvatnu i analitičku sliku o“Socijalnom dijalogu u Srbiji tokom pandemije Covid 19“ prezentovala je izvršna sekretarka ISS Gordana Aleksić. Svoj doprinos boljem razumevanju stanja u preduzećima tokom pandemije Covid19 su dali i izvestioci iz IS “Zastava oružje“ Kragujevac i IS ZIJIN Bor.

Kompanijske izveštaje kroz dostavu upitnika priložili su i ostali sindikati članice Industrijskog sindikata Srbije.

Nakon diskusija svoje izveštaje o događanjima i stanju nakon Covid 19 izneli su kolege iz Makedonije, Francuske i Rumunije. Konferencija je doprinela boljem razumevanju događaja tokom pandemije, posledicama na privredu i društvo sa posebnim osvrtom na stanje u metalskoj industriji a naziru se i prvi zaključci i preporuke šta raditi u sličnim situacijama.

Naredna konferencija se održava u Francuskoj, gradu Marseju.