Linglong na sudu. Otkaz predsedniku Industrijskog sindikata Linglong Branku Novakovu nezakonit po Rešenju ministra rada. Inspekcija rada podnela sudu prekršajne tužbe protiv Linglonga.

Linglong na sudu

Zrenjanin, 01.02.2024. Nakon što je ministar rada Nikola Selaković odbio žalbu Linglonga koja se odnosila na Rešenje Inspekcije rada kojim je naloženo Linglongu da predsednika Industrijskog sindikata Linglong vrati na posao, Kinezi su to odbili omalovažavajući institucije Srbije. Inspekcija rada je podnela prekršajnu tužbu sudu koji je nadležan da Linglongu odredi kaznu za nepoštovanje po Rešenju ministra rada. Industrijski sindikat Srbije je podneo tužbu sudu i 01.02.2024. godine je održano prvo ročište u Zrenjaninskom sudu. Izjavu sudu je dao predsednik Industrijskog sindikata Linglong Branko Novakov a davanju izjave je pored advokata Industrijskog sindikata Srbije Srđe Šćekića prisustvovao i predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić. Ovaj proces je svojevrstan test za sud, Ministarstvo rada, Inspekcijske organe i političke moćnike koji sebi daju pravo da odlučuju ili nalažu ono za šta nisu nadležni. Suđenje se nastavlja saslušanjem kineskih rukovodilaca i prikupljenjem dodatnih informacija koje je sud naložio.