ARHIVA VESTI
     
 
GSM «Nezavisnost» u poseti Majdanpeku, razgovor sa Odborom poverenika

MAJDANPEK TREBA NOVU ŠANSU




Majdanpek, 12.03.2008.
Grad koji se u javnosti često spominje po činjenici da se stan od pedeset, šesdeset kvadrata može kupiti za par hiljada evra, dobija nove mogućnosti da povrati staru slavu, koju je imao sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. Uslov za ovakva viđenja nalazi se u činjenici da je privatizacijom RTB, a samim tim i RBM otvorena mogućnost da se investicijama i povećanjem proizvodnje stvori uslov za bolje zarade zaposlenih, a rudnik postane osnov na kome se Majdanpek gradio i opstajao.

Mogućnosti su velike, a austrijski A-Tec će zasigurno iskoristiti resurse koje Majdanpek ima. Ovo su neki od zaključaka do kojih su predstavnici GSM «Nezavisnost» došli u razgovoru sa poslovodstvom RBM. Sindikalci "Nezavisnosti" su istakli zabrinutost aktuelnim političkim trenutkom, koji preti da čitavu privredu destabilizuje, a svakodnevne životne probleme ljudi i privrede gurne u drugi plan.

Poseta Majdanpeku je iskorišćena i da se održi prezentacija dopunskog penzionog osiguranja od strane "Garant penzijskog fonda" sa kojim GSM «Nezavisnost» već drugu godinu sarađuje. Namera GSM «Nezavisnost» je da se kod poslodavca i zaposlenih probudi svest o neophodnosti brige za starost i penzije jer činjenice govore da će nam penzije biti znatno manje nego zarade, a starost zna da biude i teška i duga. Uz prisustvo poverenika Sindikata Nezavisnost iz RBM, Zlatare Majdanpek i FBC u prostorijama Zlatare Goran Jelisavac iz "Garant penzijskog fonda "je predstavio dopunsko penzijsko osiguranje, pojasnio trenutnu zakonsku regulativu iz ove oblasti kao i mogućnosti uplate novčanih sredstava za dopunsko penzijsko osiguranje. Pitanja i zainteresovanost uvek postoji,a konkretne akcije treba sprovesti od firme do firme.

Sa članovima Sindikata Nezavisnost iz Zlatare i poslovodstvom je dogovorena akcija ubrzanja privatizacije Zlatare i zajednički nastup ka Agenciji za privatizaciju uz učešće i kolega iz SSMS, kako iz Majdanpeka tako i sa republičkog nivoa. Ukoliko do privatizacije ne dođe, budućnost Zlatare i zaposlenih može otići u pravcu stečaja.

FBC je dobar primer "da privatizacija može biti uspešna i zato je GSM «Nezavisnsot» u svojoj akciji «Top 10 srpske privatizacije metalskog sektora» uvrstio FBC. Privatizacija ne rešava sve probleme, ali primer FBC govori da ozbiljan kupac, kvalitetna radna snaga i odgovorni sindikati mogu napraviti značajne iskorake kako u boljem pozicioniranju kompanije tako i u poboljšanju standarda radnika", istakao je Dragan Matić, predsednik GSM "Nezavisnost".

U ovom trenutku FBC izvozi preko 90% svoje proizvodnje, zaposlenost u odnosu na period pre privatizacije je porasla za dvadeset procenata, a skoro 50% je novih, mladih radnika. Započeo je sa radom i Odbor za bezbednost i zdravlje na radu, a sa medicinskim centrom Majdanpek je obezbeđen periodični zdravstveni pregled zaposlenih. Argumenti i dijalog su osnov na kojem se grade odnosi između rukovodstva FBC i predstavnika Nezavisnost. U fabrici će se sprovesti i anketiranje radnika u sklopu akcije GSM «Nezavisnost» «Da te pitam?», a do kraja aprila imaćemo i ukupne izveštaje iz čitave Srbije o rezultatima ove akcije koja je obuhvatila 10. 000 zaposlenih u preko 40 preduzeća metalskog sektora.

Zaključak ove posete sindikalnih predstavnika GSM «Nezavisnost» je da je Majdanpek na korak od «zelene grane», ali i korak od ambisa ukoliko podrška države i njenih institucija izostane.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"