ARHIVA VESTI
     
 
Akcija Industrijskog sindikata“Gorenje“ Valjevo „Da živimo kao ljudi, plata za dostojanstven život“ poziv sindikatima na jedinstvo i solidarnost.

Da živimo kao ljudi, plata za dostojanstven život




Valjevo, 23.01.2024.
Da odnosi fabričkih reprezentativnih sindikata sa radnicima i drugim sindikatima nisu dobri, potvrdio je štrajk radnika u“Gorenju“ koji se desio bez ikakvog uticaja sindikata potpisnika kolektivnog ugovora koji su neblagovremeno i iznuđeno reagovali u pregovorima sa poslovodstvom.
I ti pregovori su bili bez zajedničkog nastupa makar onih sindikata koji su reprezentativni, što je dovelo do međusobnih prozivki. U tim procesima mesta da nešto kažu i ukažu nema za nereprezentativne sindikate i ako tamo ima pametnih i odgovornih ljudi.
Industrijski sindikat Srbije i njegove članice koje deluju u preduzećima čine sve da se povrati ili stvori duh zajedništva i solidarnosti sa krajnjim ciljem poboljšanja položaja radnika kroz sadržaje kolektivnih ugovora. Za sada ta stvar ne ide baš dobro ali se od toga ne sme odustati.
Da bi se omogućilo kakvo takvo jedinstvo Industrijski sindikat Srbije će koristiti blage reči bez navođenja imena sindikata , bez prozivki, sa željom da se međusobno čujemo, razumemo. Iz tih razloga prenosimo i pismo predsednika Industrijskog sindikata“Gorenje“ Dragana Petrovića koje je prosleđeno fabričkim sindikatima. Isto pismo je poslato i na adrese granskih sindikata koji imaju fabričke sindikate.

Pismo:
Poštovani sindikalci,

Obraćam vam se povodom pregovora o budućem kolektivnom ugovoru i visini zarade.
Događaji od 16.01. i opšte nezadovoljstvo zaposlenih radom i zastupanjem od strane sindikata doveli su do nedostatka komunikacije i poverenja.
Solidarnost, poverenje i zajedništvo neophodni su u ostvarivanju uslova rada i prava zaposlenih.
Pozivam reprezentativne sindikate da u cilju formiranja zahteva u skladu sa željama i potrebama zaposlenih obave međusobne razgovore i Konsultacije, čuju mišljenja i predloge manjinskih sindikata i zaposlenih.
Objektivno i istinito predstaviti predlog zahteva zaposlenih i ponude poslodavca.
Po zakonskom osnovu, odrediti parametre na osnovu kojih se prati i određuje vrednost zarade inflacija, potrošačka korpa i drugi troškovi neophodni za dostojanstven život zaposlenih.
Odrediti na osnovu zakona i rezultata rada iznose i predstaviti zaposlenima
1) Vrednost boda, tj osnovne zarade
2) Vrednost nagrade za redovnost na poslu
3) Vrednost bonusa za ispunjenje plana proizvodnje
4) Vrednost smenskog rada
5) Vrednost toplog obroka i način isplate
6) Iznos regresa, božićnice i ostalih naknada.
Obustava od 16.01. pokazuje da uslovi koji su ponuđeni od poslodavca nisu prihvatljivi.
Povećanje od 15.000 – 20. 000 neto za zaposlene sa osnovnom zaradom .
Tražimo transparentnost pregovora i da njima prisustvuju kao posmatrači predstavnici manjinskih sindikata i predstavnik zaposlenih koji nisu članovi ni jednog sindikata.
Učešće svih sindikata u pregovorima: Pozivamo sve sindikate da učestvuju u pregovorima kako bismo postigli zajednički dogovor koji će štititi interese svih radnika.
Očekujemo da razmotrite, razumete i realizujete aktivnosti u cilju postizanju fer uslova za sve radnike. Zajedno možemo uspeti da ostvarimo pozitivne promene.

S poštovanjem,

Industrijski sindikat Srbije
Da Živimo Kao Ljudi
Plata za dostojanstven život

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"