ARHIVA VESTI
     
 
Izvršni komitet IndustriAll Evropa poziva evropske lidere da razmišljaju o budućnosti evropske industrije. Započela kandidaiura za izbor generalnog sekretara IndustriAll Evropa. Podrška štrajkačima u Alcerol Mital Zenica.

Sastanak Izvršnog odbora IndustriAll Europe




Brisel , 15. decembar 2023

Sastanak Izvršnog komiteta IndustriAll Europe 13-14. decembra završen je snažnim pozivom evropskim liderima da priznaju da temelj evropskog prosperiteta i integracije zavisi od dobrih industrijskih poslova.

Sindikalni lideri iz podružnica industriAll Europe sastali su se dva dana kako bi razmotrili aktivnosti organizacije, razgovarali o trenutnom političkom kontekstu i stanju evropske industrije i radnih mjesta u industriji. Najznačajniji događaji sastanka bili su donošenje saopštenja o trenutnoj situaciji u Izraelu i Palestini i rezolucije kojom se poziva na kolektivno pregovaranje za radnike Tesle u Švedskoj.



Kriza cena energije koja je u toku i za domaće potrošače i za industriju, pretnja povratkom štednje, kao i kriza troškova života, i dalje izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Smanjena kupovna moć ostaje problem, kao i raspodela bogatstva, gde dividende rastu, ali plate ne. Sve ovo pomaže da se otvori put krajnjoj desnici, koja kapitalizuje strahove građana i radnika zabrinutih za posao.

Stoga je data snažna podrška kampanji IndustriAll Europe za dobre industrijske poslove, koja će uskoro ući u drugu fazu, koja će postaviti naše zahteve i očekivanja od izbora za EU. Priznato je da sindikati moraju mobilisati svoje članove da glasaju na predstojećim izborima za EU, što bi moglo biti presudno u odbrani prava radnika.

Članovi Izvršnog odbora izrazili su zabrinutost da cene energije slabe ekonomije i dovode radna mesta u opasnost. Postojala je čvrsta saglasnost o potrebi za akcijom koja ispunjava klimatske ciljeve, ali ne vodi ka deindustrijalizaciji. Pristupačne isporuke energije i poboljšana energetska infrastruktura su potrebni za industriju i za održavanje i stvaranje dobrih radnih mesta u Evropi. Istovremeno, ne bi trebalo da bude javnih investicija i subvencija bez socijalnih uslova i učešća radnika. Potrebna su evropska rešenja, zasnovana na solidarnosti i izbegavanju konkurencije između država članica. Izvršni komitet je izrazio solidarnost sa štrajkačima grčkih radnika Hellenik Energi-a, protiveći se privatizaciji.

Izvršni komitet je zauzeo čvrst stav protiv kompanija koje odbijaju kolektivno pregovaranje, posebno u Ampacetu u Luksemburgu i Tesli u Švedskoj. Usvojena je rezolucija kojom se poziva na kolektivno pregovaranje radnika Tesle u Švedskoj. Maire Nielson, predsednica IF Metall-a, izvestila je da se sindikat sprema za dug štrajk, ali je odlučan da traje onoliko koliko je potrebno jer je nezamislivo da kompanija u rastućem sektoru koji je važan za zelenu tranziciju ostane bez kolektivni ugovor. I to u zemlji u kojoj se plate zasnivaju na sporazumima, a ne na zakonima.

Izvršni komitet podržao je sindikate u Bosni i Hercegovini koji se bore protiv pokušaja državne vlasti da minimalnu platu pretvori u minimalni prihod. Najavljena povećanja minimalne zarade pratiće dnevnica i regres. Sindikati smatraju da bi se time minimalna zarada pretvorila u minimalni prihod i da ne bi poboljšala kupovnu moć. Štaviše, nova stopa ne bi bila pravno obavezujuća za poslodavce i sindikati bi morali da je zahtevaju na nivou preduzeća. Izražena je solidarnost za štrajkače u ArcelorMittal Zenica.

Izvršni komitet je takođe razgovarao o uticaju veštačke inteligencije (AI) na radna mesta. IndustriAll Europe je dobila zadatak da nastavi rad na sindikalnoj strategiji o veštačkoj inteligenciji i digitalnim tehnologijama, adresirajući potrebu za etičkim pravilima, zaštitom ličnih podataka, uticajem na kvalitet i kvantitet radnih mesta i načinom na koji sindikati pregovaraju o veštačkoj inteligenciji. Sindikati jasno treba da povećaju svoju stručnost kako bi procenili tehnologiju i njen uticaj. Sekretarijat je predstavio sveobuhvatan izveštaj o svojim aktivnostima, naglašavajući da je pristup IndustriAll Europe radu sve više fokusiran na tematske timove i integraciju mreža i komiteta kako bi se pitanja sagledala iz mnogo različitih uglova.

Konačno, sastanak Izvršnog komiteta bio je prilika da se iskaže iskreni oproštaj od Luca Trianglea, bivšeg generalnog sekretara IndustriAll Europe, koji je u oktobru izabran za generalnog sekretara Međunarodne konfederacije sindikata. Dogovoreno je da se do 7. februara otvori poziv za predlaganje kandidata za sada upražnjeno mesto generalnog sekretara. Dok se ne imenuje novi generalni sekretar, organizaciju će i dalje zajedno voditi zamenice generalnog sekretara Izabel Bartes i Džudit Kirton Darling.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"