ARHIVA VESTI
     
 
Evropskom sektoru čelika neophodna tranzicija, očuvanje pogona i radnih mesta. Socijalni partneri jedinstveni u stavovima.

Evropskom sektoru čelika neophodna tranzicija




Brisel, 29 decembar 2023

Troškovi energije i sirovina ostaju visoki. Globalni višak kapaciteta nastavlja da raste, a krizi troškova života u Evropi ne nazire se kraj.

Evropski socijalni partneri u oblasti čelika, industriAll European Trade Union i EUROFER se obavezuju da će nastaviti da rade zajedno na podršci dvostrukoj zelenoj i digitalnoj tranziciji evropske industrije čelika i njenih radnika. Ovo je jedinstven zaključak koji nalaže ozbiljne aktivnosti u evropskom sektoru čelika. Evropski čelik je neophodan za zelenu tranziciju. Obezbeđuje 310.000 direktnih i 2,2 miliona indirektnih radnih mesta u EU. Uoči izbora za EU ​2024. godine, potrebno je finalizirati različite dijelove zakonodavstva EU kako bi se osigurala održivija budućnost industrije čelika u Evropi.

Sada više nego ikad, evropski sektor čelika i njegovi radnici moraju da vide povećanu podršku investicijama kako bi se osiguralo da se zelena i digitalna tranzicija uspešno upravlja, a da nijedan čeličan ili region ne bude zaostavljen.

U zajedničkom saopštenju objavljenom ove nedelje, Evropski socijalni partneri industriAll Europe i EUROFER:

   1.Dogovorite se da zajedno radimo u pravcu održive evropske industrije čelika koja podržava kvalitetne poslove sa dobrim uslovima rada.

   2.Obavezati se da će u potpunosti poštovati socijalni dijalog na svim nivoima, u skladu sa nacionalnim ili evropskim zakonodavstvom.

   3.Poziv na brzu implementaciju omogućavajućih okvirnih uslova u svim relevantnim oblastima politike (finansiranje, izdavanje dozvola, trgovina, energija, klima, itd.) kako bi se podstakle investicije za dekarbonizaciju sektora, napominjući važnost društvenih uslovljenosti.

   4.Naglasite potrebu za pravičnim pristupom EU Fondu za modernizaciju i Fondu EU za inovacije za bilo koju čeličanu koja ispunjava relevantne kriterijume, uz napomenu da je potreban visok nivo ulaganja za dekarbonizaciju čeličana.

   5.Potvrde svoju nameru da prate prvu fazu EU Mehanizma za prilagođavanje granice ugljenika i da predlože relevantne preglede i poboljšanja po potrebi kako bi se osiguralo da odgovara svrsi.

   6.Naglasiti potrebu za pronalaženjem hitnih rješenja za ograničavanje troškova i cijena gasa i električne energije, kao i dugoročnih rješenja za osiguranje pristupa pristupačnoj i čistoj energiji, uključujući vodonik.

   7. Nastaviće da podržava reviziju i primenu Uredbe EU o pošiljkama otpada, insistirajući na tome da se moraju poštovati jaki društveni i ekološki standardi i da evropska industrija mora imati pristup visokokvalitetnom otpadu.

   8.Nastavite da se zalažete za ravnopravnije međunarodne uslove za igru što zahteva efikasan aranžman EU i SAD o održivom čeliku koji se bavi globalnim prevelikim kapacitetom i povezanim nepotrebnim emisijama CO2, održavanjem zaštitnih mehanizama za čelik, suzbijanjem bacanja jeftinog čelika i radom na fer konkurenciji.

   9.Zajedno će sarađivati na predstojećem putu tranzicije u EU u vezi sa osnovnim metalima kako bi se uspostavio ambiciozan plan za sektore koji će ispuniti dvostruku digitalnu i zelenu tranziciju uz obezbeđivanje pravedne tranzicije.

   10.Budite spremni za dijalog o čistoj tranziciji, kako je najavljeno u govoru predsednice Komisije Ursule fon der Lajen o stanju Unije, kako bi razgovarali o regulatornom okviru za digitalnu i zelenu transformaciju sektora čelika.

   11.Poziv kandidatima za evropske izbore 2024. godine da se obavežu na saradnju sa nacionalnim i evropskim socijalnim partnerima u oblasti čelika u pravcu održivijeg evropskog sektora čelika.



Judith Kirton-Darling, vršilac dužnosti zajedničkog generalnog sekretara industriAll Europe rekla je: „Potrebni su nam snažni socijalni partneri koji rade zajedno kako bismo osigurali otporne i održive industrije u Evropi sa dobrim industrijskim poslovima za sve. Poslodavci, sindikati i kreatori politike moraju da rade zajedno kako bi osigurali uspešnu dekarbonizaciju industrije čelika na fer i pravedan način. Hitno nam je potreban proaktivni evropski industrijski plan osmišljen da obezbedi dobre industrijske poslove, uključujući sektor čelika, i pozivamo kreatore politike EU da slušaju evropske socijalne partnere i deluju. Evropi je potreban čelik, a čeliku je potrebna Evropa!''

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"