ARHIVA VESTI
     
 
IndustriAll Evropa vodi akciju o brizi za budućnost Evropske industrije. Neophodna su sigurna, dobro plaćena radna mesta, investicije, solidarnost i održivost industrije. Neophodna snažna politička podrška.

Dobri industrijski poslovi i radna mesta u industriji Evrope




21. novembar 2023

IndustriAll Europe pokreće poziv na akciju pozivajući kreatore politike da daju prioritet dobrim industrijskim poslovima suočenim sa izazovima bez presedana za industriju.

Danas, industriAll Europe pokreće svoj poziv na akciju, pozivajući kreatore politike da usvoje snažan politički okvir koji stavlja dobre industrijske poslove na čelo industrijske transformacije.

Evropska industrija i radnici se bore suočeni sa višestrukim krizama: dugotrajnim posledicama pandemije, poremećajima u lancu snabdevanja, geopolitičkim tenzijama i krizom energije i troškova života. Uspon krajnje desnice je duboko zabrinjavajući.

Radnici su zabrinuti za svoje poslove, plate i uslove rada i vide kako se njihov udeo u ekonomskoj dobiti smanjuje kako profit raste. Snage digitalizacije, dekarbonizacije i globalne ekonomske tenzije predstavljaju velike izazove. Iako je suočavanje sa klimatskim promenama imperativ, radnicima je potrebna veća podrška da bi upravljali ogromnim promenama i prilagodili se novim poslovima.

U tom kontekstu, industriAll Europe poziva na proaktivan evropski industrijski plan zasnovan na investicijama, solidarnosti, stvaranju kvalitetnih radnih mesta i inovacijama – u skladu sa našim klimatskim obavezama.

Predstavili smo osam ključnih rešenja da ovu viziju pretvorimo u stvarnost:

   1. Poštovanje radničkih i sindikalnih prava Kompas dobrih poslova:

   2. Vođenje politika sa fokusom na promovisanje dobrih industrijskih poslova (koji su dobro plaćeni, sigurni i održivi).

   3. Obuka za sigurnost zapošljavanja

   4. Agenda industrijskih investicija: Sprovođenje realne industrijske investicione agende za sve regione, izbegavajući blanko čekove.

   5. Pravo na energiju: Garantovanje prava na energiju za sve, i kod kuće i na radnom mestu.

   6. Međunarodni nivo igre: Uspostavljanje fer konkurencije na globalnom nivou zasnovane na dobrim poslovima duž celog lanca snabdevanja.

   7. Koherentnost politike: Obezbeđivanje koherentnosti politike za dekarbonizaciju i cirkularnu ekonomiju bez žrtvovanja industrijske snage.

   8. Ništa o nama, bez nas! Uključivanje radnika u procese donošenja odluka.



Pokrećući kampanju, zajednički vršioci dužnosti generalnog sekretara Judith Kirton-Darling i Isabelle Barthes ponovile su:

   „Politički lideri moraju hitno da odgovore na legitimnu zabrinutost radne snage u vezi sa deindustrijalizacijom, profiterstvom i ekonomskom nesigurnošću. Nalazimo se u ključnom trenutku. Sada evropski lideri moraju da pojačaju i usvoje plan industrijskih investicija okrenut budućnosti koji promoviše otporan, pravičan i održiva budućnost za evropsku industriju i naša radna mesta.Ako to ne učinimo, neće samo potkopati naše industrijsko tkivo – već će potkopati evropsku koheziju sa katastrofalnim potencijalom.“

   „Nećemo stajati skrštenih ruku dok idemo ka ivici litice. Umesto toga, spremni smo da radimo zajedno sa kreatorima politike i poslodavcima koji su voljni da oblikuju budućnost u kojoj su dobri industrijski poslovi kompas vodilja za transformativne politike od kojih svi zavisimo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"