ARHIVA VESTI
     
 
MINISTAR DINKIĆ POSPEŠUJE PRIVATIZACIONI PROCES
U METALSKOJ INDUSTRIJI SRBIJE

"PETOLETKA" – BITI ILI NE BITI




Beograd, 4.03.2008.
Dana 27.02.2008.godine «Prvu petoletku» a.d. iz Trstenika posetio je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja sa saradnicima, Vericom Kalanović i Miodragom Miljkovićem. Pored njegovih saradnika delegaciju su činili i direktor Agencije za privatizaciju Aleksandar Ljubić, Nebojša Ćirić i Vesna Džinić.

Poseta «Prvoj petoletki», kako kaže ministar Mlađan Dinkić usledila je da bi on nakon obavljenih razgovora sa poslovodstvom i sidnikatima odredio način na koji će se privatizovati «Prva petoletke» a.d. iz Trstenika, da li u celosti, raspisivanjem trećeg po redu Tendera ili pojedinačnom prodajom, preduzeće po preduzeće iz sastava Holdinga, i tako došao do najboljeg rešenja. Ministar je rekao, da ako mi insistiramo na trećem Tenderu sa istim kupcem, onda je velika verovatnoća da i ovog puta Tender bude proglašen neuspelim i da tada snosimo rizik sami.

Ministar je napomenuo da je saznao za neuspeh prvog tendera i ako tada nije bio u poziciji da odlučuje i da je delimično upoznat sa neuspehom drugog po redu Tendera koji je raspisan za prodaju «Prve petoletke» neposredno pre sastanka Tenderske komisije jer je tek po raspisivanju drugog Tendera postao ministar.

Što se tiče raspisivanja trećeg po redu Tendera za prodaju «Prve petoletke», ministar je bio izričit, da on ne želi da i taj Tender bude neuspešan i da on lično ne želi neuspeh, već želi da sprovede uspešnu privatizaciju na taj način što će raspisati istovremeno 18 tendera za svaku fabriku iz sastava Holdinga posebno. Tom prilikom, istakao je ministar, imaće podjednaku šansu svi oni koji žele da učestvuju u privatizaciji «Prve petoletke». Pomenuo je interesovanje austrijske firme «Palfinger» za kupovinu sledećih preduzeća iz sastava Holdinga i to: «Hidraulika», «Cilindri», «TMO», «Zaptivke» i «Inžinjering». Minstar je u kratkim crtama opisao razgovor koji je vodio sa predstavnicima ruske strane i nije krio razočarenje u sam tok razgovora koji je imao sa njima. Ministar je istakao da je «Palfinger» ozbiljna firma, jer kako kaže, to se vidi iz bilansa stanja kada se posmatra poslovanje «Palfingera».

Na kraju posete «Prvoj petoletki» ministar je predložio da se obavi radna poseta «Rosoboron exportu» i «Palfingeru». Posetu čine poslovodstvo i sindikat. Putovanje će finansirati Ministartvo za regionalni razvoj. Tek nakon obavljenih poseta obema zainteresovanim stranama u procesu privatizacije «Prve petoletke», obaviće se razgovor sa ministrom, nakon čega će on doneti odluku kojim putem će ići privatizovati «Prve petoletke» a.d. iz Trstenika.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"