ARHIVA VESTI
     
 
Sindikat metalaca Bugarske, Makedonije, BiH, Hrvatske, Kosova i Srbije na Konferenciji u Sofiji 28. i 29. februra 2008. godine

SINDIKALNA SOLIDARNOST ZA EVROPSKI SOCIJALNI MODEL U JUGOISTOČNOJ EVROPI




Sofija, 3.03.2008.
Poštujući novu podelu EMF sa Kongresa u Lisabonu, sindikati metalaca jugoistočne Evrope, članice EMF, su Konferenciju u Sofiji iskoristili da razmene informacije i iskustva, kao i postizanje dogovora oko budućih zajendičkih aktivnosti. Pored predstavnika metalskih sindikata iz regiona, Konferenciji su prisustvovali i čelnici EMF, generalni sekretar Peter Scherrer, Tony Jansen, bivši predsednik EMF i Alicja Masievic. Domaćin i jedan od predsedavajućih je bio Vasil Yanachkov, podpredsednik EMF. Održavanje Konferencije je omogućeno uz pomoć FES-a i Konferenciju je pozdravio Marc Meinardus direktor FES Bugarska.

Alicja Masievic je izvršila prezentaciju Upitnika koji su popunili sindikati metalaca iz jugoistočne Evrope. Ovaj upitnik je pokušaj da se kroz jednu standardizovanu formu dobiju podaci o sindikatima iz jugoistočne Evrope, kako bi pratili najinteresantnije oblasti rada sindikata i koristili te informacije na domaćem terenu.

Učesnici su razmatrali i ostale aktuelne teme predviđene dnevnim redom, posebno aktualizujući Program rada za 2008. godinu sa naglašavanjem prioriteta i strategija koje ćemo koristiti. Naznačene su i nove mogućnosti korišćenja finansijskih linija podrške za sprovođenje programa dogovorenih u Sofiji za sindikate iz jugoistočne Evrope. Zaključak je da koordinacija EMF i IMF mora biti pojačana, kako ne bi došlo do dupliranja programa koji se sprovode.

O programima koji su aktuelni u regionu kao što su "TAIEX", program "ILO ITC" govorila je Alicja Masievic. Ova tema je izazvala veliko interesovanje učesnika Konferencije a podnet je i izveštaj sa seminara, koji je u januaru održan u Istanbulu.

Potrebu za boljim infomisanošću rezltirala je dogovorom oko aktuelizovanja web sajta sindikata jugoistočne Evrope u okviru EMF.

Konferencija je produkovala niz zaključaka, koji će kroz program rada biti sprovedeni i biti analizirani i ocenjeni na jesenjoj Konferenciji, koja će se održati u Hrvatskoj.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"