ARHIVA VESTI
     
 
Nemačka saradnja, GIZ-Inicijativa za globalnu solidarnost, MOR-Međunarodna organizacija rada, Ambasada Savezne Republike Nemačke, UN-Ujedinjene nacije, predstavnici sindikata i poslodavaca , Ministarstvo za ljudska i manjinska prava na debati „Efikasni žalbeni mehanizmi-Osnaživanje glasa radnika u Srbiji“. Organizatori debate Fridrih Ebert fondacija.

Osnaživanje glasa radnika u Srbiji




Beograd, 08.09.2023.

Javna debata „ Šta nemački Zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja znači za naše firme?“ koju je u junu organizovala Fondacija Fridrih Ebert-FES je dovela da se isti učesnici okupe, kao i na prethodnoj debati „Šta nemački Zakon o dužnoj pažnju u lancu snabdevanja znači za naše firme“. Ovog puta učesnici su bili pojačani za predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava da svi zajedno razgovaraju o efikasnim žalbenim mehanizmima - osnaživanje glasa radnika u Srbiji.

Interesovanje za ovu temu pokazali su i predstavnici sindikata iz redova UGS“Nezavisnost“, Savez samostalnih sindikata Srbije i Industrijski sindikat Srbije (ISS). Debati su prisustvovali još i Nemačka saradnja, GIZ-Inicijativa za globalnu solidarnost, MOR-Međunarodna organizacija rada, Ambasada Savezne Republike Nemačke, UN-Ujedinjene nacije i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.



Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava je u svom obraćanju istakao posvećenost Vlade Republike Srbije svim inicijativama koje govore o pravima ljudi i radnika te da i nemački zakon o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja nailazi na pažnju ministarstva, kao i da žalbeni mehanizmi koje on predviđa moraju biti implementirani u situacijama kada dođe do kršenja zakona.

O samim žalbenim mehanizmima je govorila Johanna Wohcmayer ispred GIZ-a kao i Jovana Spaić Erdeljan-MOR. Rečeno je da sve kompanije u Srbiji koje su ovim zakonom obuhvaćene su dužne da unutar kompanija razviju sisteme žalbi jer je to jedan od bitnih delova samog zakona.




O doprinosu organizacija civilnog društva OCD su govorili Miloš Miljković- UGS“Nezavisnost“, Dragan Todorović- SSSS, Bojana Tamindžija -Centar za politike emancipacije i Danilo Ćurčić –Inicijativa za socijalna i ekonomska prava.

Razgovaralo se i na teme institucionalnih žalbenih mehanizama, pre svega o mogućnostima Agencije za mirno rešavanje radnih sporova RS o kojima je govorio Ivica Lazović kao i primerima iz prakse u kompanijama gde su žalbeni mehanizmi razvijeni.

U radu debate je ispred Industrijskog sindikata Srbije su učestvovali predstavnici iz Industrijskog sindikata „Aptiv Mobility services, Industrijskog sindikata „Linglong“, Industrijskog sindikata “HBIS“ Železara Smederevo i Dragan Matić predsednik Industrijskog sindikata Srbije.

ISS će u dogoru sa učesnicima debate organizovati obuke primene žalbenih mehanizama u kompanijama u kojima ISS ima sindikate a da su te kompanije obuhvaćene nemačkim zakonom o dužnoj pažnji u lancu snabdevanja.


  

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"