ARHIVA VESTI
     
 
U Aptivu-Novi Sad održan sastanak predstavnika Industrijskog sindikata Srbije i rukovodstva kompanije. Poslodavac za sada bez odgovora na pitanja sindikata od pre dva meseca. Neophodno povećanje zarada i toplog obroka, regres za godišnji odmor u Aptivu 1 dinar!

U Aptivu regres za godišnji odmor 1 dinar




Novi Sad, 16.08.2023.

Po zahtevu Industrijskog sindikata Srbije u Novom Sadu je održan sastanak predstavnika Industrijskog sindikata Srbije i rukovodstva Aptiva.

Sindikat je iskazao nezadovoljstvo ponašanjem poslodavca koji na pitanja sindikata ne daje odgovore. Industrijski sindikat Aptivi dalje nema zakonom propisane uslove za rad, postupci zlostavljanja na radu suzaustavljeni, poslodavac otvoreno pokazuje diskriminatorski odnos prema Industrijskom sindikatu Aptiv u odnosu na postojeći sindikat.

Odbor za bezbednost na fabričkom nivou je konstituisan suprotno zakonu bez mogućnosti da radnici biraju i predlažu svoje predstavnike. Na sve to je ukazao predsednik Industrijskog sindikata Srbije Dragan Matić koji prisustvuje svim sastancima u kompaniji sa Industrijskim sindikatom Aptiva.

Poslodavcu je predočeno da radnici Aptiva zahtevaju povećanje zarada u visini zvanične inflacije i rasta troškova života, povećanje isplate toplog obroka sa sadašnjih 190 na 350 dinara, te da se regres za godišnji odmor koji iznosi 1 dinar poveća na 40.000 dinara, što je iznos koji oslikava iznos minimalne zarade u Srbiji. Ovaj sramotni i ponižavajući iznos od 1 dinara za godišnji odmor je deo Kolektivnog ugovora koji je potpisao Samostalni sindikat Aptiva. Industrijski sindikat Aptiv predlaže da se visina sredstava za godišnji odmor utvrđuje početkom kalendarske godine.

Industrijski sindikat Aptiv zahteva da se suma od 60.000 evra koliko dobija Samostalni sindikat od poslodavca a u okviru sredstava Fonda solidarnosti isplaćuju i Industrijskom sindikatu Aptiva. Ovaj iznos se uplaćuje na godišnjem nivou i sredstva ležu na račun sindikata. Potpredsednik Industrijskog sindikata Aptiv Marko Kolarević je ukazao da se pojedini predstavnici poslodavca prema predstavnicima Industrijskog sindikata Aptiv odnose na neprikladan način sa elementima zlostavljanja i diskriminacije i da takva praksa mora prestati.

Zaključeno je da se o temama dnevnog reda nastave razgovori početkom septembra.


 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"