ARHIVA VESTI
     
 
EDUKACIJA SINDIKALNOG ČLANSTVA I PRISUSTVO U POVERENIŠTVIMA, OSNOV RADA GRANSKOG SINDIKATA METALACA "NEZAVISNOST"

MOBING - FENOMEN KOJI TREBA SPREČITI




Subotica, 21.02.2008.
Postojanje mobinga u preduzećima nije neubičajena pojava i GSM «Nezavisnost» je sagledavajući prisutnost mobinga i njegove posledice po zaposlene, preduzeće i društvo u celini, preduzeo konkretne korake da putem edukacije stvorimo osnov sa koga bi mogli da delujemo preventivno. U tom pokušaju već skoro godinu dana nailazimo na podršku udruženja "STOP MOBING", koje sa GSM «Nezavisnost» ima potpisan Protokol o saradnji i međusobnoj podršci. Želja i potreba članova GSM «Nezavisnost» i GS TKO «Nezavisnost» iz Subotice realizovana je održavanjem seminara o mobingu, a predavač je bio predsednik udruženja "STOP MOBING", Aleksandar Ilić. Rezultat ovog seminara su osposobljeni sindikalni predstavnici, koji su saznali šta je to mobing, kako se javlja, ko su moberi, a ko žrtve, kako prepoznati i delovati preventivno, da do mobinga ne dođe kao i procesuirati slučajeve dok se ne spreče oni koji mobing izazivaju uz adekvatno sankcionisanje.

Predstavnici sindikata, učesnici ovog seminara su obavezni da u preduzećima iz kojih dolaze prenesu ova znanja i mobing ugrade u akta o zaštiti zdravlja i bezbednosti na radu.

Predsednik GSM «Nezavisnost» Dragan Matić se u obilasku preduzeća ATB "Sever" i "Bratstvo" upoznao sa aktuelnim situacijam u tim preduzećima i obavio razgovor sa povereništvima sindikata Nezavisnost ATB Sever i Sindikata Nezavisnost Bratstvo. Ujedno promovisana je i akcija «Kolege da te pitam?» koju GSM «Nezavisnost» sprovodi na teritoriji čitave Srbije u skoro 30 preduzeća metalskog sektora. Nakon završetka akcije, saopštićemo rezultate ove anonimne ankete, koja treba da da odgovor o stanju internih odnosa u preduzećima o željama i nadanjima zaposlenih, kao i o mišljenju zaposlenih o postojanju mobinga u njihovim preduzećima.

Sve ove informacije su saopštenje i na konferenciji za štampu, koja je organizovana u regionalnom povereništvu UGS «Nezavisnost» u Subotici. Tom prilikom novinarima je data informacija o akcijama koje GSM «Nezavisnost» vodi, pre svega na akciju «Top 10 – najuspešnije privatizacije u metalskom sektoru Srbije». Pokazalo se da su naši članovi željni znanja, kao i da postoji veliki entuzijazam da se ideja viđenja sindikalizma GSM «Nezavisnost» širi.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"