ARHIVA VESTI
     
 
PRIJATELJSTVO ACV «METAAL–A» I GSM «NEZAVISNOST» POTVRĐENA POSETOM I ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA

ACV «METAAL» UTICAJAN I MOĆAN SINDIKAT




Belgija, 19.02.2008.
Poseta rukovodstva GSM «Nezavisnost» sindikatu ACV «Metaal» iz Belgije predstavlja konkretizaciju dosadašnjih bileteralnih odnosa i konkretizaciju buduće saradnje i zajedničkih projekata. Predsednik GSM «Nezavisnost» Dragan Matić, sekretar Aleksandar Todić, predsednica Sekcije mladih Jasmina Petrović i predsednik sindikata «Nezavisnost» Prvi partizan Užice Zvezdan Ilić, primljeni su od čelnika ACV «Metaal»-a na čelu sa predsednikom Marc De Wilde-om.

GSM «Nezavisnost» je izneo svoje priritete u radu i delovanju i rezultate koji su do sada postignuti. GSM «Nezavisnost» je zainteresovan da uči od najboljih, a ACV «Metaal» spada u sam vrh kada se tiče organizovanosti i uticaja koje su sidnikatu neophodne ako želi da ima širi društveni uticaj i zaštiti svoje članstvo. Potvrđeno je da su tri oblasti izuzetno značajne za sindikat «Nezavisnost» i to razvoj strukture Sekcije mladih, obuka multiplikatora sindikalnih edukatora, razvoj sindikata u malim i srednjim preduzećima. Istaknuta je i mogućnost da se za predstavnike GSM «Nezavisnost» organizuje u Belgiji višenedeljni intenzivni kurs usavršavanja engleskog jezika.

U sklopu sagledavanja rada i funkcionisanja ACV «Metaal-a» upoznali smo i način rada i funkcionisanja pokrajinskih – regionalnih kancelarija i dobili informacije o načinu servisiranja potreba članstva na regionima i preduzećima. Ovakav način regionalnog organizovanja je vrlo sličan težnjama koje ima GSM «Nezavisnost» i ovo je dragoceno iskustvo da se u postavljanju regionalnih kancelarija GSM «Nezavisnost»» izbegnu «dečije bolesti».

Posetivši firmu FN «Herstal» ispunili smo drugi segment naše posete, a on je sadržan u činjenici da Herstal i «Prvi partizan» Užice imaju višegodišnju uspešnu poslovnu saradnju. Potencijal Herstal-a je impresivan, naročito u njihovoj primarnoj proizvodnji oružja gde se 99% proizvodnje izvozi. Korisnici naoružanja koje izlazi iz «Herstala» su prvenstveno Nato pakt, američka vojska, a najnovija Herstal-ova puška je ušla u korišćenje specijalnih američkih jedinica. Fabrika koja ima 130 godina tradicije, zaista ima šta da pokaže, ali u svojoj istoriji je imala i uspona i padova i kako kaže menadžment i predstavnici sindikata njihova najveća vrednost je u obučenim i stručnim kadrovima, usvajanju i primeni najnovijih tehnologija posebno u delu primene plastičnih masa i kompozitnih materijala.

Visokosofisticirani program i tehnologiju zatekli smo i u firmi «Forges de Zeebrugge» koja se bavi proizvodnjom raketnih sistema, mahom «vazduh-zemlja», koji se instaliraju na vojne helihoptere i avione. Prezentacija o načinu proizvodnje i efektima koji proizvode projektili je ostavila zastrašujući utisak, jer se radi o vrhunskoj tehnologiji i proizvodu koji se ne koristi za vatromet. Jedna zanimljivost za FZ je zajednički nastup sindikata i menadžmenta preduzeća u sprečavanju namere države da se proizvodnja izmesti iz Belgije. Rezultat je ne samo spašavanje radnih mesta u FZ već i u spašavanju radnih mesta svih koperanata FZ.

Mikrofinansiranje ljudima koji nemaju potreban kreditni potencijal ili garancije je bila tema prezentacije kolege Nikolas Blondea iz Incofin-a. Incofin je belgijska koperativa – institucija koja obezbeđuje finansijska sredstva za pokretanje malog biznisa i uključuje štednju i osiguranje. Novac za stimulaciju malog biznisa je osnov postojanja Incofina koji sarađuje sa bankama, nvo, preduzećima, sindikatima i poslodavcima. Incofin deluje u Africi, južnoj Americi, Aziji i na prostoru Srbije i Crne gore. Od 1997.godine Incofin je imao više od 60 000 korisnika širom sveta i sastavljen je od 284 akcionara plus banke, firme, sindikati.... Incofin se bavi pojedinačnim slučajevima naročito vezanim za poljoprivredu u ruralnim područjima i u Srbiji ima već ohrabrujućih rezulatat, naročito u jugoistočnoj Srbiji.

Značajan deo vremena i našeg intersovanja smo posvetili razgovoru sa predstavnicma kolektiva mladih ACV «Metaal-a». Način organizovanja i strukturi mladih u ACV Metaal-u predstavili su nam Bert Van Acoleyen, predsednik mladih Flandrije i Kathleen Vanwalle zadužena za mlade u AC Metaal-u. Mladi u ACV Metaalu imaju mogućnost da budu birani u komitet mladih, kako na nivou preduzeća, tako i na regionu i kao takvi ravnopravno učestvuju u radu organa odlučivanja.Studenti i đaci mogu besplatno biti članovi sindikata,a nezaposlenima se preko sindikata isplaćuju odeređena socijalna davanja. Velika pažnja poklanja se obrazovanju mladih na teme kao što su nastup, razgovor sa mladima, veštine pregovaranja, radno pravo, globalizacija. Tokom ove posete dogovoreno je i održavanje seminara za predstavnike sekcije mladih GSM «Nezavisnost» na kojima bi im svoja iskustva i znanja prenele kolege iz ACV Metaal-a. Ideja je da se obuči jedna grupa mladih koja bi bila spremna da u budućem vremenu prenosi stečenja znanja drugim kolegama. Postoji mogućnost i podrške za izradu propagadnog materijala i izdavanje letaka i brošura za mlade.

Ova poseta je doprinela ne samo da se dva sindikata bolje upoznaju i zbliže već smo imali zadovoljstvo da upoznamo divne ljude, naše kolege i koleginice metalce i upoznamo Belgiju, njenu istoriju i sagledamo ogroman evropejski duh i potencijal koji belgijska nacija ima.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"