ARHIVA VESTI
     
 
INSPEKTORAT ZA RAD RAZGOVARAO SA RUKOVODSTVOM GSM "NEZAVISNOST"

ZAJEDNIČKE AKTIVNOSTI I ČEŠĆI KONTAKTI




Beograd, 7.02.2008.
-«GSM «Nezavisnost» je životno zainteresovan za dobro funkcionisanje i rad Inspektorata za rad i spreman je da svojim ličnim angažovanjem potpomogne da rad inspektora bude olakšan, ali očekuje da prilikom obavljanja inspekcijskih nadzora inspektori u punoj meri, i bez izuzetka, poštuju zakonom definisanu regulativu», izjavio je predsednik GSM «Nezavisnost» Dragan Matić, obraćajući se direktoru Inspektorata za rad Radovanu Ristanoviću i njegovim saradnicima Tanji Vukmirović i Maji Ilić.

Ovaj sastanak je nastavak kontakata i saradnje koje je GSM «Nezavisnost» imao i sa prethodnim rukovodstvom Inspektorata, a sve u nastojanju da se rad Inspektorata podigne na viši nivo, a inspektori više uvažavaju, poštuju i zaštite. Niz sistemskih grešaka onemogućuju da se Inspektorat «razmahne», ali za to je potrebno izvršiti niz zakonskih promena i to ne samo onih koje regulišu i vezani su za rad Inspektorata, već promene treba izvršiti na raznim nivoima i u zakonodavstvima koji nisu u okvirima Minstarstva rada i socijalne politike. Sam Inspektorat je već započeo određene, pre svega, organizacione reforme i postoje vidljivi rezultati koji ohrabruju kako Inspektorat, tako i zaposlene i sindikate najčešće «korisnike» nadležnosti koje Inspektorat ima.

Direktor Ristanović je posebno naglasio da se radi na izradi standardizacije postupka Inspekcije i da će on biti dostavljen sindikatima i Uniji poslodavaca kada bude završen. Razgovor je produkovao zajedničke zaključke i oni su pre svega vezani za Socijalno ekonomski savet Republike Srbije, kome će biti dostavljen godišnji izveštaj rada Inspektorata i to je dobar trenutak da na nivou tripartitnog dijaloga razmotrimo izveštaj i mere koje su neophodne da Inspektorat dobije nova zakonska i organizaciona rešenja. Komunikacija će biti intenzivirana između sindikata i inspektorata i odvija će se na mesečnom nivou.

Predstavnici Inspektorata će biti shodno potrebama sindikata uključeni u edukativne programe, ali te aktivnosti moramo dogovarati od slučaja do slučaja. Pokazala se i značajna mogućnost da Inspektorat i GSM «Nezavisnost» vode zajedničke akcije u oblasti sagledavanja stanja bezbednosti i zaštite zdravlja u preduzećima u kojima GSM «Nezavisnost» ima svoja povereništva. Inspektorat pokazuje izuzetno interesovanje za položaj žena u procesu tranzicije i privatizacije, njihove zaštite, postojanje mobinga, kao i probleme materinstva. Predstavnicima Inspektorata je data informacija o pozivu nemačkog sindikata metalaca IG Metall, koji je upućen prošle godine u avgustu 2007. godine GSM «Nezavisnost» i predstavnicima Ministarstva. Termin posete će biti naknadno dogovoren.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"