ARHIVA VESTI
     
 
GSM "NEZAVISNOST" U OBILASKU RAŠKO-RASINSKOG REGIONA

SPAŠAVANJE POSRNULIH KRALJEVAČKIH GIGANATA





Kraljevo, 4.02.2008.
Postignuti rezultati koje je GSM «Nezavisnost» postigao u prethodnom periodu, kao i prisutnost problema u kraljevačkim preduzećima, rukovodili su GSM «Nezavisnost» da aktivnim, konkretnim potezima poboljša, koliko-toliko, poziciju zaposlenih u Magnohromu i ta aktivnost je dovela do isplate jednokratne socijalne pomoći koja je dobrodošla radnicima koji mesecima nisu dobili zarade. U ovom projektu nismo bili sami i iskazujemo zahvalnost Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvu rada i socijalne poliitke, kao i gospodinu Jovanu Nešoviću, poslaniku G17+ iz Kraljeva.

Ovo je samo deo onoga što je Magnohromu i zaposlenima potrebno, a što je potvrđeno od strane podpredsednika Vlade Republike Srbije gospodina Božidara Đelića, koji je obećao svesrdnu podršku u konsolidaciji Magnohroma. Razgovarajući sa Odborom sindikata "Nezavisnost" Magnohroma, predsednik GSM «Nezavisnost» Dragan Matić je ukazao da pojave «samoorganizovanih» radnika u kojima učestvuju i pojedini članovi sindikata "Nezavisnost" ne mogu dobiti podršku i da je ta aktivnost neproduktivna i štetna za radnike Magnohroma.

Očekuje se da će ispunjavanje obaveza poslovodstva Magnohroma prema Ministarstvu rada i socijalne politike, omogućiti penzionisanje 123 radnika koji imaju nepovezani radni staž. O Magnohromu se razgovaralo i sa načelnikom okruga, Matejom Mijatovićem, koji je svojim ličnim zalaganjem uticao da se ovaj pozitivni proces u Magnohromu pokrene i saradnja sindikata "Nezavisnost" sa načelnikom će se nastaviti i ubuduće. Gospodin Mijatović je najavio da će u najskorije vreme biti formiran Upravni odbor, imenovan direktor preduzeća i time bi se stekli preduslovi za normalno funkcionisanje Magnohroma. U prvoj nedelji marta meseca delegacija Vlade Republike Srbije posetiće Magnohrom kako bi sa poslovodstvom i sindikatom dogovorili dalje korake u rešavanju problema sa kojima se susreće Magnohrom. Odboru povrenika "Nezavisnost" Magnohroma je poklonjena računarska oprema kako bi se njihove tehničke mogućnosti poboljšale i unapredila komunikacija sa GSM «Nezavisnost».

U toku obilaska razgovaralo se sa rukovodstvom sindikata "Nezavisnost" Fabrike vagona Kraljevo i tom prilikom smo čuli niz zamerki na račun poslovodstva preduzeća koje pokazuje otvorenu netrpeljivost prema sindikatu "Nezavisnost" a naročito prem zahtevima koje sindikat "Nezavisnost" proklamuje. Nepostojanje neadekvatnog grejanja u pogonima, još uvek niske zarade, permanentni odlazak stručnjaka kao i različitost u tretmanu predstavnika sindikata "Nezavisnost" i Samostalnog sindikata u Fabrici vagona Kraljevo, obavezuje nas da istrajemo u tim zahtevima jer smo mišljenja da njihovim ispunjenjem korist mogu imati i zaposleni i kompanija.

U popodnevnim satima za zasposlene i akcionare Gibnjare Kraljevo, Centar za obrazovanje, istarživanje i privatizaciju UGS «Nezavisnost», organizovao je Tribinu na temu "Akcionarstvo – prava malih akcionara i organizovanje". Dragan Korunovski, predavač na ovoj tribini, je objasnio oblast akcionarstva i odgovarao na mnogobrojna pitanja koja su učesnici tribine postavljali. Akcionari su se izjasnili da im je organizovanje neophodno kako bi svoja manjinska akcionarska prava adekvatno zaštitili i stvorili mogućnost da organizovano nastupaju kako prema poslovodstvu preduzeća i većinskom vlasniku tako i prema tržištu akcija – berzi.

Poseta Raško-rasinskom regionu produkovala je i niz dogovora pre svega za konkretne sindikalne akcije i obrazovanje naših aktivista.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"