ARHIVA VESTI
     
 
VEĆINSKI VLASNIK MK "RUDNIK" ĐORĐIJE NICOVIĆ RAZGOVARAO SA PREDSTAVNICIMA SINDIKATA MK "RUDNIK"

BOLJE SUTRA, ZA RADNIKE MK "RUDNIKA"




Gornji Milanovac, 30.01.2008.
Od postupka privatizacije prošlo je godinu dana i mnogobrojne finansijske obaveze «Irva Investicije» je već realizovala. Završena je isplata zaostalih zarada radnika koji nisu tužili fabriku, u toku je isplata poslednje rate iz poravnjanja sačinjenog sa onima koji su tužili, kao i isplata drugog dela socijalnog programa, izvršena je ugovorena obaveza investiranja za prošlu godinu, a očekuje se doprema opreme koja će povećati produktivnost fabrika, takođe dobrim delom izvršeno je plaćanje obaveza prema komercijalnim poveriocima.

U međuvremenu obaveze koje nisu bile predmet Ugovora sa Agencijom (doprinosi za 2005. i 2006.godinu) ostale su kao obaveza kupca, pa se tako i dugovi MK «Rudnik»-a uvećavaju sa prvobitnih 6,5 miliona na 9 miliona. U tekućoj godini nastaviće se sa investiranjem u opremu radi obezbeđivanja bolje produktivnosti kao i u stvaranju boljih uslova za rad.

U daljem razgovoru sa predstavnicima sindikata konstatovano je da je "Rudnik" privatizacijom spasen od stečaja, a da većinski vlasnik ima nameru da razvija tekstilnu granu, što svedoči dosadašnje ulaganje i angažovanje vrhunskih stručnjaka iz oblasti tekstila. Vlasnik kompanije je istakao da je došlo do značajnih povećanja ličnih dohodaka, ali još uvek nisu na zadovoljavajućem nivou. U 2008.godini planira se prosečni lični dohodak od preko 16.000,00 dinara, ali da moramo svi zajedno raditi, da se steknu uslovi za isplatu. Kao preduslov potrebno je dogovoruiti poslove sa boljom cenom, a sa druge strane boljom organizacijom efikasnije koristi radno vreme, što će doprineti izvršenju planskih zadataka.

Odsustvovanje zbog bolesti su takođe veliki problem koji opterećuje radnike koji rade, tako da ćemo u narednom periodu, prema onima koji zloupotrebljavaju bolovanje, striktno primenjivati pravne norme, uključujući i otkaze. Takođe potrebno je smanjiti broj režijskih radnika na nivo do 20%. Predstavnici sindikata "Nezavisnost" su upozorili na nepoštovanje i primenu postojećeg Kolektivnog ugovora što za posledicu ima ogromno nezadovoljstvo zapsolenih, napuštanje preduzeća i želju zaposlenih da kroz socijalni program budu obeštećeni za godine koje su proveli u «Rudnik»-u. Sadašnja cena radnog minuta od 0,5 euro centa je nedovoljna i za isplatu sadašnjih zarada, koje su često i ispod zagarontovanog zakonskog minimuma. Neophodno je da proizvodni minut bude 0,8 euro centa kako bi zarade bile u okviru zakona. U aprilu će se vršiti nova ugovaranja poslova sa novim kupcima i tada će se steći uslovi za povećanje plata.

Na kraju je rečeno da će se proizvodne fabrike pratiti kao ekonomske celine, i da će svaka odvojeno posmatrati kako bi se izbeglo prelivanje sredstava koja budu zarađena. Iskazana je spremnost većinskog vlasnika i poslovodstva MK «Rudnik» da se češćim kontaktima sa predstavnicima sindikata pravovremeno razmenjuju informacije.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"