ARHIVA VESTI
     
 
Nazire se rešenje za poslovni sistem "Magnohroma" – Đelić obećao podršku i pomoć

DRŽAVA SRBIJA IPAK MAJKA, A NE MAĆEHA




Kraljevo, 29.01.2008.
- «Obezbedićemo sredstva iz budžeta Srbije da bi mogli da pripremimo sledeći korak ka novoj privatizaciji, a to neće biti izvodljivo sve dok ne obezbedimo obnavljanje proizvodnje«, rekao je podpredsednik Vlade Republike Srbije Božidar Đelić prilikom posete "Magnohromu". Bojazan da je ovo izrečeno kao deo predizborne kampanje, demantovao je sastanak u Beogradu koji je organizovao gospodin Đelić, a kome su prisustvovali direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Đinić, direktor Akcijskog fonda Aleksandar Gračanac i Snežana Živković, kao i Vladimir Cvetković ispred Ministarstva rada i socijalne politike. Ispred grada Kraljeva sastanku je prisustvovao predsednik opštine Miloš Babić, načelnik raškog okruga Mateja Mijatović i predstavnici sindikata, a ispred sindikata "Nezavisnost" prisustvovala je predsednica sindikata "Nezavisnost" Magnohroma Jasmina Đikić.

Cilj sastanka je da se pojasne očekivanja i aktivnosti koje treba u narednom periodu sprovesti i za koje je gospodin Đelić rekao da ovih nekoliko meseci treba iskoristiti za detaljno i sveobuhvatno sagledavanje onoga što je u Magnohromu ostalo posle katastrofalnog i pogubnog upravljanja od strane indijaca i domaćeg menadžmenta. Do kraja februara meseca treba izvršiti popis, načiniti finansijski izveštaj i završni račun i proceniti štetu.

Prvi dobar znak koji je gospodin Đelić najavio ogleda se u uključenju struje tako da Magnohrom nije više u hladnoći i mraku. Stvaranjem preduslova težiće se obnavljanju i podizanju proizvodnje kao i pristupanju procesa pripreme ponovne prodaje Magnohroma, ovog puta najverovatnije u organizacionim i poslovnim delovima. Takođe je obećana i finansijska podrška koja treba da bude iskorišćena za pokretanje proizvodnje, popravku opreme i nabavku mašina te sanaciju rudnika. Planira se i socijalni program koji će ići u dva pravca, prvo dobrovoljno izjašnjavanje zaposolenih i ako to ne bude rešilo problem viška, određivanje tehnološkog viška radnika.Spomenuta je i moguća suma obeštećenja od 200 eura po godini staža, ali o konačnoj cifri i broju radnika po pitanju socijalnog programa će se naknadno razgovarati.

Zaključeno je da će podpredsednik Đelić krajem marta obići Magnohrom kako bi se uverio u dinamiku i kvalitet sprovođenja svih dogovorenih mera. Ovakvi stavovi i planovi su jednoglasno prihvaćeni od svih učesnika sastanka. Jedinstveno je mišljenje da se naziru bolji dani za Magnohrom i njegove radnike.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"