ARHIVA VESTI
     
 
Sindikati RTB Bor zanoćili u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja

DEMBELI ČUVAJU PRIVILEGIJE




Beograd, 29.01.2008.
Svaki sastanak koji započne u pet popodne i završi se u jutarnjim satima sledećeg dana, morao bi za posledicu da ima razuman zaključak. Kada ovo pravilo pokušate da primenite na predstavnike Samostalnog sindikata RTB Bora, koji su učesnici ovog sastanka, shvatite da se radi o krajnje neozbiljnim i neodgovornim ljudima koji lažnim obećanjima pokušavaju da oteraju austrijski ATEC i time sačuvaju svoje dembelanske privilegije koje kao sindikalci u ovom trenutku imaju.

I ako je pregovarački tim ATEC-a prihvatio zahteve i sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata RTB Bora, Samostalni sindikat je na kraju odbio da stavi svoj potpis na ispregovarani tekst, bez ikakvog razumnog objašnjenja.

Novine u socijalnom programu su da otpremnina ne može da iznese manje od 250 eura po godini radnog staža, a ukoliko cena bakra bude veća od 8000 dolara po toni otpremnina će iznositi 450 eura po godini radnog staža. Ugovor o radu se ne može otkazati na osnovu tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena nijednom radniku bez njegove saglasnosti sve do 31.12.2009. godine. Predviđeno je da se u roku od tri godine nakon zatvaranja transakcije neće otkazati ugovor o radu za više od 30% zaposlenih, a da će se prilikom utvrđivanja viška zaposlenih poštovati odredbe Zakona o radu u delu Programa rešavanja viška zaposlenih. Potvrđeno je da će pre svakog otkazivanja ugovora o radu tokom tri godine nakon zatvaranja transkacije po osnovu tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena sprovesti postupak dobrovoljnog izjašnjavanja zaposlenih uz navođenje, u svrhu informisanja zaposlenih, prosečne keš cene bakra za poslednjih 12 meseci na Londonskoj berzi metala, pri čemu će kupac imati isključivo pravo da izvrši odabir radnika koji će imati pravo da napuste preduzeće uz isplatu otpremnine, pri čemu to, nakon 31.12.2009. mogu biti i radnici koji se nisu dobrovoljno prijavili.

Sindikatima je predočena i mogućnost isplate za Uskrs 2008. godine za svakog zaposlenog u visini od oko 16000 dinara. Ukoliko nedođe do potpisivanja Socijalnog programa i Samostalni sindikat nastavi sa nerazumnim i nekorisnim opstrukcijama primeniće se minimalni socijalni program i postojeći Kolektivni ugovor. Može se očekivati sprovođenje referenduma koji za cilj ima pojedinačno izjašnajvanje radnika a na osnovu rezultata referenduma odredila bi se budućnost i pozicija radnika RTB Bor.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"