ARHIVA VESTI
     
 
270.000 meksičkih rudara održalo je opštenarodni protest

PROTEST MEKSIČKIH RUDARA




Meksiko, 29.01.2008.
Policija i vojska napali su radnike, štrajkače CANANEA koji su se borili za bolje plate, zdravlje i poboljšanje bezbednosti. MEKSIKO: članovi meksičkog nacionalnog rudarskog i metalskog sindikata (SNTMMSRM) napustili su svoja radna mesta danas protestvujući protiv Vladinog skorašnjeg napada na radnike štrajkače najvećeg meksičkog rudnika bakra CANANEA u severnoj državi Sonora.

Meksički federalni radnički savet presudio je da je štrajk radnika CANANEA ilegalan naredivši rudarima da se u roku od 24. časa vrate na svoja radna mesta ili će se suočiti sa otkazom. Nakon nekoliko sati od donošenja presude, 700 državnih i federalnih snaga bezbednosti momentalno su pozvane da udalje štrajkače od ulaza u rudnik. Policijske i vojne snage napale su štrajkače suzavcem i gumenim mecima izmedju 20 i 40 rudara je povredjeno a nekoliko uhapšeno.

Sledećeg dana Sud je dozvolio sindikatu i štrajkačima da uz privremenu dozvolu a protiv presude Radničkog odbora, ostanu u štrajku bez straha da će biti otpušteni dok je Sud razmatrao žalbu. SNTMMSRM predvidja da će sudu biti potrebno oko šest nedelja za izricanje presude.

Oko 1.500 radnika CANANEA bilo je u štrajku od 30.07.2007. zbog loših plata i očajnih zdravstvenih i bezbednosnih uslova u rudnicima Meksičke grupe. Kompanija nije uspela da popravi opasne uslove uprkos dvema istragama koje su ukazale na više od 70 smrtonosnih zdravstvenih i bezbednosnih opasnosti.

U oktobru 2007. godine Internacionalna federacija metalaca poslala je Komisiju za utvrdjivanje činjenica u CANANEA da ispita štrajkače i pruži solidarnost. Rudari su pričali o lošoj ventilaciji, blokiranom izlazu za slučaj opasnosti i lošoj tj.pokvarenoj opremi. Radnici su izjavili da je taj CANANEA rudnik tempirana bomba koja samo što nije eksplodirala, podsećajući na drugi rudnik koji je vlasništvo grupe Meksiko gde su ignorisana zdravstvena i bezbednosna pravila i kao rezultat je poginulo 65 rudara.

Sindikat je pozvao Vladu da prestane da se meša u štrajk i da skloni 600 pripadnika policijskih i vojnih snaga koji su i dalje čuvali rudnik.Grupa Meksiko ponudila je 15.000 pezosa (1.375$) bonusa za radnike koji napuste štrajk i vrate se u rudnik u roku od 72. sata.

Vladina upotreba policijskih i vojnih snaga protiv meksičkih radnika i slamanja štrajka je protivna ustavnom pravu i medjunarodnom pravu, rekao je Marčelo Malentači Generalni sekretar IMF-a. Ovo je samo još jedan dokaz da Meksička Vlada odbija da dozvoli autonomiju sindikata, da funkcioniše nezavisno i slobodno u Meksiku.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"