ARHIVA VESTI
     
 
KO NE ZNA ŠTA HOĆE, KAKO HOĆE I ZA KOGA ĆE, NE MOŽE BITI TRETIRAN KAO NORMALAN I POUZDAN SOCIJALNI PARTNER

POIGRAVANJE SUDBINAMA RADNIKA RTB-A BOR




Bor, 25.01.2008.
Niko nema pravo da se poigrava sudbinama hiljade ljudi, a naročito ne oni koji se promovišu i za čije se ime i postojanje vezuje zaštita zaposlenih i briga za njihov standard i porodice. Ovo zvuči i logično i pametno, ali nažalost u Boru postoje oni koji nisu pametni i koji se ponašaju krajnje neracionalno, a to je upravo definicija koju možemo vezati za Samostalni sindikat u Boru. Svima je jasno da to nije mišljenje zaposlenih, ali se predstavnici Samostalnog sindikata upravo pozivaju na radnike i svoje članove. Pogodnost koja postoji i koja je uz puno razumevanje Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i ministra Dinkića omogućena zaposlenima u RTB-u, dovodi se u pitanje, jer se insistira od strane Ministarstva da se Protokol o isplati 200 eura po punoj godini radnog staža za zaposlene u RTB-u sada dovodi u pitanje, jer Samostalni sindikat bez ikakvog racionalnog objašnjenja odbija mogućnost da obezbedi svojim članovima i radnicima RTB-a omoguće pogodnosti o kojima se do skora samo sanjalo.

Sumnjivo je što Ministarstvo takođe traži potpis Samostalnog sindikata i ako je potpis Nezavisnosti, kao reprezentativnog sindikata, već dobijen i to je dovoljno da se zaposlenima obezebedi isplata koja bi prosečno iznosila 4500 do 5000 eura po radniku.

Svoju neozbiljnost i nedogovornost Samostalni sindikat iskazuje na još gori način a on je vezan za nepotpisivanje dodatnog socijalnog programa koji je sada znatno povoljniji od socijalnog programa koji je Samostalni sindikat potpisao kada je rumunski Kuprom trebao da postane vlasnik RTB-a. Ovo se posebno odnosi na deo Dodatnog socijalnog programa koji je A-TEC Industries-u prihvatljiv a on glasi:

«U slučaju da Kupac u periodu od tri godine od dana zatvaranja transakcije, zaposlenom otkaže ugovor o radu po osnovu tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena, obavezan je da zaposlenom isplati otpremninu koja će se određivati prema javno objavljenoj keš ceni bakra na Londonskoj berzi metala i to:
-Ukoliko je prosečna keš cena bakra za period od 12 meseci pre dana prestanka radnog odnosa veća od 8000 USD po toni u tom slučaju otpremnina iznosi 500 EUR po godini radnog staža;
-Ukoliko prosečna keš cena bakra za period od 12 meseci pre dana prestanka radnog odnosa iznosi 6000USD-7999USD po toni u tom slučaju otpremnina iznosi 400 EUR po godini radnog staža;
-Ukoliko je prosečna keš cena bakra za period od 12 meseci pre dana prestanka radnog odnosa manja od 6000 USD po toni u tom slučaju otpremnina iznosi 200 EUR po godini radnog staža.»

Možda nekome ovi uslovi i ova izborena rešenja izgledaju nedovoljno kvalitetno i dobro, ali bi bilo korektno i časno da se onda prikaže nešto drugo, što je takođe na papiru i što je moguće dobiti, a ne demagoškim pričama zatrpavati zaposlene, a nemati jasan odgovor šta to ustvari Samostalni sindikat hoće, a da zvuči normalno i ostvarljivo.

Sindikat Nezavisnost će insistirati da do poptisivanja dodatnog socijalnog programa dođe i da on postane sastavni deo Kupoprodajnog ugovora, a već potpisani Protokol ne bude ugrožen nepotpisivanjem nekoga čiji potpis nije neophodan, kako bi zaposleni u RTB Boru ostvarili zavidan nivo prava i finansijskih nadoknada. Ne želim da budemo «balkanski špijuni», ali smo u obavezi da preispitamo u kojoj su korelaciji stavovi Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i odbijanje Samostalnog sindikata da stavi potpis na određenu vrstu dokumenata, a da to nije neophodno. Srbiji je dosta «muljanja», prevara radnika, a da posle otkrijemo i iznenadimo se ko je u tom «muljanju» sve učestvovao.

Nezavisnost će sve učiniti da zaposleni dobiju sigurna i dobra radna mesta, pravične nadoknade u slučaju gubljenja zaposlenja i vrlo pristojnu finansijsku nadoknadu za godine provedene u radu u RTB-u.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"