ARHIVA VESTI
     
 
Razmatrone kongresne obaveze EMF za period 2007-2011., program rada i zajednička načela fleksibilnosti-bezbednosti (flexicurity) radnih mesta

ZASEDAO IZVRŠNI ODBOR EMF-A




Luksemburg, 23.01.2008.
Izvršni odbor EMF-a, koji je održan u Lukseburgu, bio je posevećen pre svega aktivnostima EMF-a u kongresnom periodu 2007-2011.godine. Kao najznačajnije navedena je dužnost da u okviru pomenutog kongresnog perioda obaveza EMF-a borba za razvoj privredno, socijalno i ekološki održive Evrope. To za EMF znači povezivanje političkog, ekonomskog i društvenog razvoja sa osnovnim vrednostima demokratije i slobode, pravde, solidarnosti i jednakih mogućnosti i prava. Te vrednosti su od ključnog značaja za političku održivost ‘Evropskog društvenog modela’; upravo zbog toga EMF radi na tome da ih učini osnovnim stubom ‘Socijalne Evrope’.U okviru dnevnog reda su usvojeni i skraćeni zapisnici sednice Izvršnog odbora EMF-a održane u Lisabonu 5. i 7. juna 2007. godine i sednice Upravnog (koordnacionog) odbora EMF-a održane u Briselu 13. novembra 2007. godine. Razmotrena je i molba za pristup EMF-u ‘Islandskog sindikata pomorskih inženjera i metalskih tehničara’. Još jednom je ukazano na POVEĆANJE ČLANARINE – članarine koje važe za 2008. godinu su 0,51 eura i 0,102 eura.

Što se tiče materijalnih pitanja, predstavljeni su polugodišnji bilansi za 2007. godinu i izveštaj Nadzornog odbora EMF-a, a usvojen je i budžet za 2008. godinu. Predstavljeni su programi rada EMF-a za period od 2007. do 2011. godine: program rada EMF-a u vezi sa mladima, program rada obuke i obrazovanja EMF-a, program rada EMF-a u vezi sa politikom sektora crne metralorgije, program rada u vezi sa politikom EMF-a za Evropsku industrijsku politiku, program rada EMF-a u vezi sa politikom jednakih mogućnosti, program rada EMF-a u vezi sa politikom proširenja Evropske unije i šire integracije, program rada EMF-a u vezi sa Komitetom za poslovnu politiku (Company Policy), i program rada EMF-a u vezi sa politikom kolektivnog pregovaranja.

Što se tiče politike EMF-a u vezi sa mladima, glavne aktivnosti pomenute u programu rada su sledeće: uspostavljanje dijaloga među mladim metalcima u evropskim zemljama kako bi se ostvarila razmena ideja i informacija, organizovanje ‘Dana mladih metalaca’ na evropskom nivou, i prikupljanje podataka i informisanje o zapošljavanju i uslovima rada mladih metalaca Evrope.

Glavni ciljevi programa rada obuke i obrazovanja EMF-a su razvoj ovih aktivnosti u cilju stvaranja kvalitetnih radnih mesta, unapređenje ličnog razvoja, i sigurnost radnog mesta. EMF je kao glavne prioritete u sektoru crne metalurgije naveo sledeće: obnavljanje socijalnog dijaloga, nakon ugovora o saradnji sa Eurometaux-om, uspostaviće se privremena radna grupa, u okviru Odbora za crnu metalurgiju (Steel committee), koja će se baviti pitanjima sektora obojene metalurgije; što se tiče transportnih sredstava u sektoru, glavni prioriteti su učešće u telu za vezu sa ETUI-REHS-om u vezi sa aktivnostima Komisije u pogledu standardizacije transportne opreme i materijala (lift equipment) kao i razvoja strategije tekućeg usklađivanja i osnovnih potreba za obukom i dugoročnim obrazovanjem u sektoru.

Glavni prioriteti programa rada u vezi sa politikom EMF-a za Evropsku industrijsku politiku su pitanja u vezi sa novom međunardodnom podelom rada, premeštanjem preduzeća u druge zemlje, preseljenjem proizvodnje u druga područja, lancima isporuke, razlikama u platama i visokom vrednošću evra; integrisanjem novih zemalja članica EU; starenjem stanovništva; konkurentnočću evropske privrede i globalnim zagrevanjem.

Deo programa rada EMF-a u vezi sa jednakim mogućnostima su jednake naknade za muškarce i žene, usklađivanje radnog i ličnog života i borba protiv polnog nasilja i polnih stereotipa.

Istaknut je program rada EMF-a u vezi sa politikom uvećanja EU i integracija su aktivno učešće zemalja jugoistočne Evrope (JIE) u radu EMF-a uz pomoć posebne budžetske pozicije za JIE čiji je cilj omogućavanje predstavnicima zemalja JIE da redovno učestvuju u radu odbora EMF-a; organizovanje sastanaka političkih i sektorskih odbora EMF-a u zemljama JIE i istočne Evrope bar jednom godišnje; razvijanje unutrašnjeg sistema razmene podataka i iskustava između organizacija u regionu JIE.

Glavni prioriteti programa rada EMF-a u vezi sa Komitetom za poslovnu politiku (Company Policy) su organizovanje novih ‘Evropskih radnih saveta’ (ERS), sklapanje novih ERS sporazuma (što je već dugo vremena prioritet); obnavljanje postojećih ERS sporazuma – poboljšanje postojećih ERS sporazuma; podrška postojećim ERS sporazumima; omogućavanje jačeg i boljeg uticaja predstavnika zaposlenih na proces odlučivanja kompanija; proširenje prava na informisanje i savetovanje u novim članicama EU i kandidatima za članstvo u EU, i unapređenje i razvoj pregovaranja na nivou evropskih kompanija.

U okviru politike EMF-a u vezi sa kolektivnim pregovaranjem su vidljivija pravila usklađivanja plata; jačanje i proširenje mreže ‘Eucob@n’; jačanje strategije stvaranja regionalnih mreža za kolektivno pregovaranje; mladi radnici i jednakost mogućnosti; fokusiranje na dalji razvoj budućeg evropskog sistema odnosa na radu i inicijativa Komisije o sistemu za transnacionalne kolektivne ugovore; integrisanje radnika na privremenom radu u drugim zemljama, i skraćenje radne nedelje na 35 sati rada.

Zauzet je stav o zajedničkim načelima fleksibilnosti-bezbednosti (flexicurity) razvijenim kao zajedničko mišljanje Odbora za zapošljavanje i Odbora za socijalnu zaštitu i odobrenim od strane Saveta Evropske unije. Primećeno ja da je fleksibilnost-bezbednost integrisan pristup čiji je cilj istovremeno unapređenje fleskibilnosti i bezbednosti na tržištu radne snage. Taj pristup je zasnovan na sledećim načelima:

1. Fleksibilnost-bezbednost (flexicurity) je sredstvo za unapređenje primene Lisabonske strategije, stvaranje više radnih mesta i boljih radnih mesta, modernizovanje tržišta rada i unapređenje dobrog rada uz pomoć novih oblika fleksibilnosti i bezbednosti kako bi se uvećala prilagodljivost, zaposlenost i društveni sklad.
2. Fleksibilnost-bezbednost obuhvata svesno i promišljeno kombinovanje elastičnih i pouzdanih ugovornih aranžmana, sveobuhvatnih doživotnih obrazovnih strategija, delotvornih i aktivnih mera u vezi sa tržištem rada i savremenih, prikladnih i održivih sistema socijalne zaštite.
3. Fleksibilnost-bezbednost podrazumeva ravnotežu između prava i odgovornosti svih učesnika.
4. Fleksibilnost-bezbednost bi trebalo da unapređuje otvorenija, receptivnija i obuhvatnija tržišta rada, kao i da prevazilazi razdvajanje.
5. Interna (unutar preduzeća) kao i spoljnja fleksibilnost-bezbednost su jednako važne i vredne napora. Uz ugovornu elastičnost bi uvek trebalo da ide i bezbedno prelaženje sa jednog radnog mesta na drugo.
6. Fleksibilnost-bezbednost bi trebalo da podrži jednakost polova tako što unapređuje jednak pristup kvalitetnim radnim mestima i za žene i za muškarce i nudi mere za usklađivanje radnog, porodičnog i privatnog života.
7. Učešće socijalnih partnera u projektovanju i primeni mera fleksibilnosti-bezbednosti kroz socijalni dijalog i kolektivno pregovaranje.
8. Fleksibilnost-bezbednost zahteva ekonomično izdvajanje sredstava i trebalo bi da uvek bude potpuno kompatibilna sa ispravnim i finansijskim održivim javnim budžetima.

Ovim izveštajem je završena sednica Izvršnog odbora EMF-a usvajanje programa sastanaka i sednica za 2008.godinu.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"