ARHIVA VESTI
     
 
PRVA VANREDNA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA SEKCIJE ŽENA UGS "NEZAVISNOST" ANALIZIRALA TEKUĆE AKTIVNOSTI, STRATEGIJU DELOVANJA DO 2010.GODINE I PLAN ZAJEDNIČKIH AKTIVNOSTI SA SEKCIJOM ŽENA SSSS

VEĆA BRIGA ZA PRAVA ŽENA




Beograd, 23.01. 2008.
Prvi deo sednice Sekcije žena UGS «Nezavisnost» obeležena je izlaganjem predsednice Dobrile Iličić o najbitnijim pitanjima vezanim za rad i delovanje Sekcije žena UGS «Nezavisnost» sa akcentom na nerazumevanje razloga koji su doveli do neučešća na Konferenciji žena i mladih za jugoistočnu Evropu koja se održala u decembru u Podgorici. Na ovu važnu konferenciju čija je tema bila «Socijalni dijalog u regiji» poziv su dobile obe reprezenattivne centrale iz Srbije, UGS «Nezavisnost» i SSSS. Konferenciji su prisustvovali predstavnici svih sindikata ex Jugoslavije i Albanije. Od rukovodstva UGS «Nezavisnost» se traži pismeno obrazloženja o razlozima i motivima neodlaska na ovu Konferenciju. Takođe je nastao nesporazum oko učešća predstavnica Sekcije žena na seminaru «Fizičko i seksualno zlostavljanje žena na radnom mestu i nadležnosti Inspekcije» koje je organizovalo Ministarstvo rada i socijalne politike. Ovi nesporazumi dovode u pitanje autonomnu poziciju Sekcije žena i sprečavanje da ona radi i deluje u skladu sa svojim programskim načelima i potrebama a ne u skladu sa odlukama pojedinaca iz rukovodstva UGS «Nezavisnost».

Aktuelizovan je po ko zna koji put i rad «SOS telefona za diskriminisanje žena na radnom mestu» pa je zaključeno da koordinator projekta Dr Ljiljina Dobrosavljević - Grujić dostavi pismeni izveštaj. Takođe je pokrenuta inicijativa da Sekcija žena UGS «Nezavisnost» bude organizator Ženske sindikalne škole u 2009. godini. Ovogodišnja ženska sindikalna škola se održava u Torinu, Italija. Sekcija žena takođe insistira na uključenju u projekat «Strategija za smanjenje siromaštva», projektu «Startegija održivog razvoja», a kao značajnu aktivnost Sekcija žena će posvetiti ratifikaciji konvencije o zaštiti materinstva kod nadležnih organa. U nastavku sednice razmatran je predlog zajedničkih aktivnosti sa Sekcijom žena SSSS koji se odvija uz podršku švajcarske nevladine organizacije SLA i Fondacije Friedrich Ebert. Zajedničke aktivnosti su usmerene na seminare, projekte, kurseve, kao i štampanje propagandnog materijala i publikacija, za svaku sekciju posebno, vezano za rad Sekcije žena i popularizaciju prava žena u srpskom društvu.

Razmatarjući predlog «Strategija delovanja Sekcije žena do 2010.» Sekcija se usmerila na potrebu da se sindikat reformiše, demokratizuje, da se veći značaj da brizi i potrebama ukupnog članstva a posebno su naglašene aktivnosti na dobijanju novih članova iz redova žena zaposlenih, procena je da među ženama leži veliki sindikalni potencijal. Ženska populacija u Srbiji čini 51% ukupnog stanovništva Srbije i to nije resurs samo za sindikate već za društvo u celini. Sekcija žena će predložiti Zakonodavnom odboru UGS «Nezavisnost» iniciranje izradu Zakona o mobingu ili opšteg antidskriminacionog zakona. 2008.godinu treba da obeleže i redovni sastanci Sekcije žena na nivou regionalnih povereništava kao i izbor koordinatorki u gradovima gde to do sada nije učinjeno. Nastavljaju se aktivnosti na kampanji «Imaš pravo» koja će biti dopunjena organizovanjem tribina o ulozi i značaju sindikalnih organizovanja, ciljevim i ulozi Sekcije žena i Sekcije mladih i mobingu. Sekcija žena sebe vidi i u nacionalnoj kompanji oko neformalne ekonomije kao i u saradnji sa sektorom za ravnopravnost polova resornog ministarva Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata. Strategija za smanjenje siromaštva, ženske kooperative kao i incijative o osnivanju lokalnih Socijalno ekonomskih saveta, a sve to u okviru KOCD (Klaster organizacija civilnog društva). Očekuje se i doprinos Centra za obrazovanje UGS «Nezavisnost» u delu organizovanja obuke koordinatorki Sekcije žena u okviru programa Centra.

Na kraju je zaključena da je za sve ove aktivnosti neophodno obezbediti značajno veća finansijska sredstva nego što je to do sada bio slučaj, pa će Sekcija žena predložiti budžet neophodan da se predviđene aktivnosti sprovedu u 2008.godini.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"