Sindikalci „Nezavisnosti“ u FAP-a u punoj akciji - Neophodan novi tender što pre

DINKIĆ MORA MEĐU FAP-OVCE

Priboj, 21.01.2008.
Najmnogoljudniji sindikat „Nezavisnost“ u odnosu na još dva sindikata koji deluju u poslovnom sistemu Fabrike automobila FAP iz Priboja, na vrlo ozbiljan i odgovoran način je razmatrao stanje u preduzeću, nakon što prvi tender za prodaju ove najveće srpske fabrike kamiona i autobusa nije uspeo. Ovaj sindikat je bio nedvosmislen na svojim sastancima u matičnoj fabrici u Priboju i Livnici FAP u Prijepolju, da treba još odlučnije nastaviti kontakte sa Vladom Republike Srbije i aktivnostima na pronalaženju strateškog partnera za kupovinu FAP-a. Potrebno je u FAP dovesti ministra Mlađena Dinkića, da i on čuje FAP-ovce i vidi ovaj kolektiv sa očuvanim mašinskim, stručnim i ljudskim kapacitetima i na drugoj strani novom proizvodnjom, novitetima u kamionskoj i autobuskoj industriji.

Neophodno je nametnuti ovaj srpski automobilski brend i domaćoj, ali i svetskoj ponudi, jer je FAP za 54. godine postojanja stekao i ime i renome u svetu automobilske industrije.

- "Moramo raditi zajedno sa Vladom Srbije oko privatizacije FAP-a još više i odlučnije. Naša šansa je proizvodnja kamionskih sklopova, zadnji most i glavčine u količini od preko šest hiljada kompleta za nemački „Mercedes“ u sklopu međunarodne podele rada u automobilskoj industriji. Naše podsklopove u ovom poslovnom aranžamnu treba da preuzmu firme iz Izraela, Amerike, Švajcarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a to je samo dobra preporuka da se te firme sutra prijave na ponovljeni tender za kupovinu FAP-a. Sva tri sindikata u FAP-u su jedinstveni oko činjenice da se ove šanse u Evropi i svetu moraju iskoristiti, jer FAP ima visokokvalitetan proizvod", rekao je Salko Trle, predsednik sindikata „Nezavisnost“ u FAP-u, uz izričit sindikalni zahtev da se i FAP-u moraju dati adekvatni uslovi i tretmani, kao i „Zastavi“ u tenderskoj privatizaciji.

- "Mi jedino tražimo tri stvari – plate za svoj rad, uslove rada i zaštitu na radu, to je naše zakonsko pravo na kome moramo istrajati uz svu ovu aktivnost na privatizaciji FAP-a. Mi u "FAP Livnici" stalno na ovu temu pregovaramo sa rukovodstvom i ti razgovori daju rezultate, jer nije lako biti livac, u zahtevima ne preterujemo, a naše rukovodstvo ima puno razumevanje za naše zahteve" – kaže Sabrija Mušović, predsednik „Nezavisnosti“ u FAP Livnici u Prijepolju, član Glavnog odbora GSM «Nezavisnost» na nivou Srbije.

- "Naše geslo je da ko neće, ne zna ili ne može da nam obezbedi posao i adekvatnu platu, neka sam ide da ga mi ne menjamo. Mi u Livnici radimo dobro, jesu uslovi rada katastrofalni, ali izvozimo, imamo stalni rast fizičkog obima proizvodnje i nismo zadovoljni činjenicom da nam je prosečna plata 24.000 dinara" – jasan je Zoran Sekulić, prijepoljski livac.

Remzija Fetahović, mašinski inženjer i rukovodilac Razvoja u FAP-ovoj Livnici kaže da će samo rad i novi proizvodi, kao srpski brendovi koji se rade u FAP-u biti preporuka u privatizaciji sa kojom treba ići odgovornije, ali i da Priboj i Prijepolje i ceo ovaj kraj zaslužuju mnogo bolji i ozbiljniji tretman od strane Vlade Srbije. – Ovde je narod izuzetno vredan, talentovan, radnici iskreni i pošteni, skromni u svemu i ne vidim razloga da se Vlada konačno okrene i nama i pomogne nam u pronalaženju odgovarajućeg strateškog partnera, što bi bilo od presudnog značaja za ovaj vrlo zaostali, poljoprivredno pasivni i zapušteni kraj odakle se samo odlazi, a gde niko decenijama ne dolazi da živi" – kaže Fetahović.