ARHIVA VESTI
     
 
RADNICI PROPALIH PREDUZEĆA "ŠINVOZ" I "BEK" PROVELI NOĆ U DOMU SINDIKATA U BEOGRADU. U TOKU PROTESTA PREMINUO RADNIK "ŠINVOZA" STOJANOV RADISAV OD SRČANOG UDARA

DOM SINDIKATA - PRIVEDEN SVOJOJ NAMENI




Beograd, 16.01.2008.
U istoriji postojanja zgrade Doma sindikata u Beogradu, događalo se da zaposleni provedu noć u njemu protestujući i izražavajući svoje nezadovoljstvo. Da se istorija ponavlja, potvrdili su i nezadovoljni radnici zrenjaninskih preduzeća "BEK" i "ŠINVOZ" koji su prenoćili u zgradi sindikata i uputili otvoreno protesno pismo državnim institucijama, koje smatraju odgovornim za obezbeđivanje firmi i njihovih radnih mesta. Od države Srbije se traži odgovorno ponašanje prema društvenoj svojini i poverenim poslovima, pravima radnika i malih akcionara. U protesnom pismu se između ostalog navodi:

- "Nekadašnji industrijski centar Srbije i Jugoslavije, grad Zrenjanin, danas ima stopu nezaposlenosti od 35%. Fabrike koje su zrenjaninski radnici gradili u vreme socijalizma i od kojih su decenijama živeli, danas su uglavnom zatvorene. Pre sedam godina, u vreme početka tranzicije u Srbiji, vlast i njihovi eksperti su nam objašnjavali da će celokupna srpska privreda propasti, ako se što hitnije ne privatizuje, tako da je brzina privatizacije uspostavljena kao njeno najvažnije načelo, važnije od poštovanja zakona i ugovora. U takvim uslovima, "Šinvoz" je privatizovan 2004. godine, a "Bek" godinu dana kasnije, da bi se potom pretnje iz 2001.godine ostvarile - oba preduzeća su otišla pod stečaj, ali tokom prošle godine, nakon privatizacije. U "Šinvozu" je u trenutku privatizacije radilo 870 ljudi.Nakon otpuštanja po osnovu tehnološkog viška posle privatizacije, u "Šinvozu" je u trenutku stečaja radilo 479 radnika. U "Beku" je u trenutku stečaja bilo zaposleno 265 radnika, a u trenutku privatizacije preko tri stotine. Pored radnika - akcionara "Beka", stečajem ove fabrike su ugroženi i banatski stočari, koji nestankom jednog značajnog proizvođača gube konkurentske uslove na tržištu.

Većinski poverioci "Beka" i "Šinvoza" u stečaju su isti oni ljudi koji su privatizovali naše fabrike, a zatim ih svojim lošim poslovanjem odveli u stečaj. Na prvi pogled izgleda nelogično da privatni vlasnik može imati interes da svoje preduzeće namerno odvede u stečaj. U Srbiji, međutim, ovo je uobičajena praksa, iz najmanje dva razloga:

• U "Šinvozu" su radnici - akcionari u privatizaciji postali vlasnici 44%, a u "Beku" 30% akcija. Iako zakoni u Srbiji omogućavaju većinskim vlasnicima da lako ostavare sve svoje namere, ipak je nemoguće u potpunosti uspostaviti kontrolu sve dok su radnici preduzeća istovremeno i njegovi suvlasnici. Zato kupci u privatizaciji u Srbiji vrlo često pribegavaju jednostavnoj taktici – imenuju upravu u kojoj nema nijednog predstavnika radnika-akcionara, što im zakoni dozvoljavaju, a zatim onda bez ikakve kontrole sklapaju loše poslove sa drugim firmama koje su takođe u njihovom vlasništvu. Tako uvedu naše fabrike u stečaj, a zatim ih na osnovu dogova koje su sami napravili ponovo preuzmu iz stečaja, ali ovaj put kao stopostotni vlasnici.

• Ulaskom u stečaj, prestaje da važi kolektivni ugovor, prestaje radni odnos svim radnicima, kao i rad sindikata. Kada većinski vlasnik koji je preduzeće uveo u stečaj, preuzme upravu nakon stečaja, on se na taj način oslobodio radnika i sindikata, i stvorio sebi poziciju da bira koga od bivših radnika će ponovo da zaposli, a koga ne, i pod kojim uslovima, a zatim može da kontroliše i osnivanje sindikata i eventualni novi kolektivni ugovor, ako ih uopšte bude bilo.

Nakon što su radnici-akcionari "Jugoremedije" nakon četiri godine uspeli da ostvare svoja prava, i pokazali svim radnicima u Srbiji da solidarna i uporna borba može biti uspešna, radnici - akcionari "Beka" i "Šinvoza" su započeli borbu za svoje fabrike. Nakon pritiska na Agenciju za privatizaciju da spreči kršenje ugovora i zakona, u "Beku" je raskinut ugovor o privatizaciji, tako da 70% kapitala fabrike vraćeno državi. Međutim, iako je raskidom ugovora Agencija za privatizaciju priznala da je tolerisanjem nezakonitosti i sama doprinela stečaju "Beka", država odbija da se uključi u oporavak preduzeća, ne prihvata odgovornost za stečaj i odbija da zaštiti svoj interes, kao vlasnik 70% kapitala.

U "Šinvozu", Agencija je utvrdila da je većinski vlasnik kršio ugovor i zakon o privatizaciji, ali nakon toga nije raskinula ugovor, već mu je dala dodatni rok od 15 dana da ispravi svoje greške i da sada, sa tri godine zakašnjenja, investira u predzeće koje je svojim poslovanjem doveo do stečaja.

Preko hiljadu radnika-akcionara "Beka" i "Šinvoza" 15.januara 2008. godine u 11,00 časova počinje protest u beograskom Domu sindikata, koji će trajati do raskida ugovora o privatizaciji Šinvoza i dogovora sa predstavnicima nadležnih državnih organa o načinu izlaska oba preduzeća iz stečaja.

- "Zahtevamo da se država odgovorno ponaša prema svojini koju ima u "Beku" i "Šinvozu", da se uključi u oporavak naših preduzeća, tako što će predstavnici nadležnih državnih organa, zajedno sa radnicima-akcionarima, kao suvlasnicima preduzeća, oformiti tim koji će u dogovorenom roku utvrditi nezakonitosti u stečaju obe fabrike i sprečiti očiglednu pljačku kroz postupak stečaja i propast preko hiljadu porodica koje su živele od Beka i Šinvoza".

Nedopustivo je da se zalaganje za pravnu državu i poštovanje zakona plaća radničkim životima, u pravom smislu te reči, jer preminuli kolega Stojanov Radislav, srčani udar nije dobio od obilnih i masnih obroka, igre i pesme, već od ogromne brige koja je prouzrokovana propašću preduzeća, nemanjem sredstava za održavanja života porodice i izgubljene nade da budućnost može biti bolja.

Ova tragična smrt neka ide na dušu onima koji su "BEK" i "ŠINVOZ" upropastili kao i mnoga druga preduzeća u Srbiji, a čije je postojanje kao državnih institucija trebalo da bude u funkciji sprečavanja i onemogućavanja pljačkanja imovine preduzeća.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"