ARHIVA VESTI
     
 
OBAVLJENI RAZGOVORI GSM NEZAVISNOST I UPRAVE ZA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE NA RADU

SARADNJA SA SINDIKATIMA - OSNOV BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU




Beograd, 10.01.2008.
Kraj 2007. i početak 2008.godine, obeležili su sastanci GSM "Nezavisnost" i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, u cilju nastavka i poboljšanja saradnje, kao i edukacije, koja je do sada postojala između GSM "Nezavisnost" i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu. Direktorka Uprave, gospođa Vera Božić Trefald je istakla spremnost i otvorenost za saradnju sa našim sindikatom i dogovoreno je učešće GSM "Nezavisnost" na Sajmu bezbednosti i zdravlja na radu, na štandu Uprave od 27. do 30 maja 2008. godine.

Akciju GSM Nezavisnost: "Bezbedan - posao dobar posao", Uprava za bezbednost će podupreti obukom Odbora za bezbednost i zdravlje na radu i članove Predsedništva GSM "Nezavisnost".Polaznici obuke bi, ukoliko obuku završe uspešno, dobijali uverenje o znanju iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Druga mogućnost saradnje, nađena je po pitanju rada u livnicama sivog i obojenog liva, što bi trebalo da rezultira izdavanjem zajedničke brošure pod radnim naslovom "Bezbednost u livnicama". Navedena brošura bi trebalo da se pojavi na Sajmu, a Granski sindikat metalaca "Nezavisnost" treba da za realizaciju tog posla obezbedi angažovanje dvoje sindikalnih aktivista. Finansiranje izdavanja brošure bi trebalo da se obezbedi preko Agencije za bezbednost, u čemu će posredovati gospođa Trefald .

Od direktorke Uprave su zatraženi podaci o broju sudski procesuiranih predmeta, kao i broju i stepenu povreda na radu. U ovom trenutku ne postoji sistematizovano saznanje o ukupno izrečenoj kazni koju su nesavesni poslodavci plaćali po prijavi inspektora rada, a sama Uprava nije nadležna za takvu vrstu praćenja i evidentiranja. Takva vrsta podataka moguće da postoji u Ministarstvu pravde i Inspekcije rada, a što se može dobiti na osnovu pisanog zahteva koji će GSM "Nezavisnost" proslediti pomentuim institucijama.

Odgovori dobijeni u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu, sami nam govore o nekim aspektima dalje aktivnosti, a to su uporno insistiranje na podacima o nesrećama i njihovim uzrocima na poslu, kao i obraćanje inspekcijskim i pravosudnim organima i upotreba tih saznanja u cilju smanjenja eventualnih budućih povreda i nesreća na poslu.

Razgovore ispred GSM Nezavisnost su vodili predsednik Odbora za bezbednost i zdravlje na radu, Branimir Tomašević, podpredsednik GSM "Nezavisnost" i član Odbora, Aleksandar Todić, sekretar GSM "Nezavisnost".

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"