ARHIVA VESTI
     
 
ODRŽANA SEDNICA GLAVNOG ODBORA UGS "NEZAVISNOST"

SUMIRANJE REZULTATA I PLANOVI ZA 2008




Beograd, 26.12.2007.
Usvajanjem zapisnika sa III sednice Glavnog odbora UGS «Nezavisnost» otpočeo je sa radom Glavni odbor UGS «Nezavisnost». Predsednik Branislav Čanak je obavestio Glavni odbor da smo izgubili dugogodišnjeg člana "Nezavisnosti" i člana Glavnog odbora UGS «Nezavisnost» kolegu Branislav Božića iz Bečeja. Sindikat "Nezavisnost" je ostao bez dobrog kolege i sindikalnog aktiviste, koji je niz godina gradio ime UGS «Nezavisnost» i doprineo da problemi u poljoprivredi izgledaju lakše rešivi. Minutom ćutanja Glavni odbor se oprostio od kolege Božića.

Izvršena je verifikacija članova Glavnog odbora koji dolaze iz GS PRS «Nezavisnost» i to su Budimka Čikarić Palija i Slavko Derin. Sa određenim izmenama usvojen je zaključak radne grupe za pitanja organizovanje i rad pravne službe UGS «Nezavisnost». Funkcionisanje pravne službe je regulisano «Pravilnikom o radu pravne službe UGS «Nezavisnost»». Ovim je zaokružen jedan izuzetno važan segment rada i zaštite naših članova. Ovakva nova organizovanost pravne službe će omogućiti i sticanje značajnih finansijskih sredstava, o utrošku tako prikupljenih sredstava odlučivaće Predsedništvo UGS «Nezavisnost».

Značajan deo tema Glavnog odbora je posvećen izvešaju stručne radne grupe za izradu predloga za organizovanje i delovanje UGS «Nezavisnost» u jedinicama političko teritorijalne autonomije i lokalne samouprave. Različitost stavova je obilovalo kvalitetnim obrazloženjima, argumentacijom koja je zainteresovalo članove Glavnog odbora. Zaključak koji je izveden većinom glasova je da se aktivnosti podele u dva dela. Prvo napraviti statutarno uporište i drugo sagledati finansijski potencijal tj. izvore sredstava za finansiranje rada koordinacija regiona. Ove aktivnosti će biti sprovedene do sledeće sednice Glavnog odbora UGS «Nezavisnost» koja se planira za prvi kvartal 2008.godine.

O privatizaciji javnog sektora informaciju je dao Aleksandar Titović predsednik GS SITEL «Nezavisnost». Od sednice SES-a gde se raspravljalo o ovoj temi, članice sindikata UGS «Nezavisnost», GS SITEL «Nezavisnost», GS HNER «Nezavisnost», GS JSKD «Nezavisnost» su organizovali protest ne mireći se sa predlogom ministra Dinkića. Glavno neslaganje se ogleda u visini nadoknade zaposlenima po godinama radnog staža. Takođe se zahteva da se procena vrednosti ne uzima «procenjena tržišna vrednost» već knjigovodstvena. Ovakav način ne bi ugrozio isplatu građana ali bi bitno poboljšana pozicija radnika u javnom sektoru.

Glavni odbor UGS «Nezavisnost» je podržao ove stavove na osnovu argumentacije kolege Titovića i stavova Programskog odbora za privatizaciju UGS «Nezavisnost». Organizovanjem protesta iskazalo se nezadovoljstvo rešenjima ministra Dinkića koji su podržani od Vlade i Skupštine Srbije. Planirane su aktivnosti koje bi dovele do promene rešenja, a Odbor za privatizaciju će zasedati i dati predlog rešenja za privatizaciju javnog sektora.

Isključenjem Zdravka Kovača i Ranka Krnjeza, okončana je agonija u GS PRS «Nezavisnost». Konsolidovani i pročišćeni prosvetari nastavljaju sa aktivnostima koje će dovesti do jačanja i razvoja GS PRS «Nezavisnsot», a u tome će im svesrdno pomoći sve članice UGS «Nezavisnost».

U Vojvodini se planiraju pojačane aktivnosti i prisustvo Nezavisnosti u javnosti kroz tribine, javne rasprave i seminare. Branka Petrović u Novom Sadu i Esad Nicović u Novom Pazaru imenovani su za nove regionalne poverenike UGS «Nezavisnost».

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"