ARHIVA VESTI
     
 
NASTAVLJENA PODRŠKA FES-A ZAJEDNIČKIM SEMINARIMA GSM «NEZAVISNOST» I SSMS

EVROPSKE INTEGRACIJE I SINDIKAT




Beograd, 22.12.2007.
Potvrđujući svoju stratešku opredeljenost Granski sindikat metalaca «Nezavisnost» podržan od Fondacije «Friedrich Ebert», održao je seminar za članice Granskog sindikata metalaca «Nezavisnost» i koleginice iz SSMS sa prostora Vojvodine. Ovo je nastavak zajedničkih aktivnosti Sekcije žena GSM «Nezavisnost» i SSMS-a, teme su rezultat interesovanja, potreba i planova aktivnosti koje metalski sindikati imaju. Teme koje su obrađene, oslikavaju trajnu i dugoročnu opredeljenost GSM «Nezavisnost» za Evropsku uniju. Pojašnjenje o istorijatu i nastanku Evropske unije, kao i utemeljenosti na osnovu kojih je Evropska unija nastala, prikazani su kroz slikovitu prezentaciju, posebno istakavši nadležnosti koje Evropska unija pokriva.

Učesnice je jako zanimalo, šta je to neophodno i kako doći u situaciju da se bude član evropske porodice? Koraci ka Evropskoj unji mogu biti kraći, duži, brži ili sporiji,ali je potpuno jasno šta se od zemalja kandidata očekuje, a zemlje kandidati su te koje svojim aktivnostima i kvalitetom izvedenih «radova», same sebi stvaraju šansu da se integrišu u evropsku zajednicu. Značajan deo vremena je posvećen institucijama koje postoje na nivou EU, kao i njenim nadležnostima, sa posebnim osvrtom na postojenje fondova koje zemlje kandidati mogu koristiti za finansiranje aktivnosti na putu ka Evropskoj uniji. O svim navedenim temam stručno i iscrpno je predavao Mr Robert Molnar iz Evropskog pokreta Srbije.

O politici EU prema ravnopravnosti polova, govorila je Ana Vujinov i ona je obradila i dala osvrt o nastanku i razlozima koji su doveli da EU zauzme posebne stavove i gledišta i izradi regulativu vezanu za ravnopravnost polova. EU je do sada usvojila 13 direktiva, koje se odnose na ravnopravnost polova od 1970. pa do danas. Ove direktive su pored ostalih stvari omogućili jednako tretiranje muškaraca i žena u odnosu na: pristupačnost poslu, treninzima i obukama, promotivnim i radnim uslovima, ukljčujući i jednake plate i socijalnu sigurnost, kao i garantovana prava za porodiljsko odsustvo.

Istaknuto je da institucije EU treba efektivno da prate implementaciju svih politika o kojima EU odlučuje kao i da razvija posebne mehanizme nadziranja. Odlični uslovi za rad u Vinskim dvorima u Hajdukovu, su preporuka za održavanje i drugih sastanaka i seminara, koje će GSM «Nezavisnost» organizovati.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"