ARHIVA VESTI
     
 
17. KONGRES «BIRLEŠIK METALA» – IS (DISK)

PAROLE PROTIV NEPRAVDE




Beograd, 22.12.2007.
Od 14.12 - 16.12.2008. godine u Istambulu je održan 17 Kongres «Birlešik metala» uz prisustvo velikog broja delegata i internacionalnih gostiju. Delegati 17. Kongresa u vrlo emotivnom nastupu, uzvikujući parole protiv nepravde i smanjivanja radničkih prava. Pokazali su svoju odlučnost da nastave borbu u zaštiti prava radnika u Turskoj, nebežeći i od vrlo radikalnih akcija.

Treba imati u vidu da je ovakav nastup delegata ima i svoju istorijsku pozadinu jer je za vreme vojne uprave konfederacija sindikata «DISK» bila zabranjena, ukinuta je, članstvo je raspušteno, terano da pređe u sindikat blizak vojnoj upravi, konfiskovana im je sva imovina, a tadašnji predsednik ubijen od strane vojne uprave. Tek početkom 90-tih «DISK» dobija dozvolu da ponovo počne da radi uz velike napore i angažovanjem svog članstva, kao i međunarodnom podrškom i pored svih prepreka i opstrukcija od strane drugih sindikata i države «Birlešik Metal» uspeva da se organizuje. Radnici počinju da se priključuju ovom sindikatu. Samo u ovoj 2007.godini «Birlešik Metal» je uvećao svoje članstvo za 50%.

Kongres je većinom glasova na tajnim izborima potvrdio staro-novo rukovodstvo. Za predsednika sindikata ponovo je izabran Adnan Serdaroglu. Kongresu su pored domaćih gostiju prisustvovali i Marcelo Melentacchi, generalni sekretar IMF, Peter Scherer, generalni sekretar EMF, Klaus Preignitz IGM; Luc Triangle CCMB, Christian Pilichovski CGT-FTM, Blondine Landas CFDT, kao i kolege iz Grčke, Koreje, Italije... Iz regiona, Kongresu su prisustvovali Vassil Yanachkov i Renata Petrova, «Metalicy», Bugarska, Hasan Abazi, «SPMK» Kosovo. Delegaciju GSM „Nezavisnost“, predstavljali su Aleksandar Todić, sekretar i Sabrija Mušović, predsednik Odbora poverenika «FAP Livnica», Prijepolje.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"