ARHIVA VESTI
     
 
SEMINAR O MOBINGU-ZA AKTIVISTE "NEZAVISNOST" USS

MOBING - LAGANO UBIJANJE DUŠE




Smederevo, 17.12.2007.
Seminar o mobingu za aktiviste GSM "Nezavisnost", a održan u kompaniji U. S. Steel Serbia, d.o.o., pokazao je da mobing postoji, samo je pitanje odgovora na tu činjenicu. Cilj ovog seminara je da aktiviste sindikata obuči da se mobing prepozna, procesuira i deluje preventivno. Blizu četrdeset koleginica i kolega je diskutovalo na ovu temu uz pomoć Aleksandra Ilića, predsednika udruženja "Stop mobing", sa kojima GSM ima potpisan protokol o saradnji i međusobnoj podršci. Slučajevi mobinga moraju biti prijavljeni i zaposlene moramo ohrabriti da to čine. Pored sindikalaca iz "Nezavisnosti" seminaru su prisustvovale i kolege iz Odbora za bezbednost USS i zajednički zaključak je da mobing treba ugraditi u rad Odbora za bezbednost USS, kako bi se oblast mobinga institucionalizovala. Rezultat seminara je dobijanje dva člana sindikata "Nezavisnost" USS koji će se kroz dodatnu edukaciju obučiti za oblast mobinga.

Naglašeno je da je mobing pojava koja se najčešće jasno ne primećuje, jer su žrtve pojedinci, a postoje i slučajevi grupnog mobinga, gde učesnici-moberi nisu ni svesni posledica svog ponašanja. U svojoj osnovi mobing je teška povreda radnih prava i često sadrži elemente krivičnog dela.

Pretpostavlja se da je svaki četvrti zaoposleni žrtva mobinga, te stoga uloga sindikata u problemu mobinga izuzetno značajna.Sindikalni poverenici i stručne službe u preduzećima i sindikatima moraju biti na raspolaganju svojim članovima i zaposlenima koji imaju problema sa mobingom. Zaposleni moraju imati sigurnost da kada se jave sindikatu postaju zaštičeni i da će im se pomoći u detektovanju i rešavanju takve pojave. Sve ovo iznešeno se nalazi u planu aktivnosti sindikata "Nezavisnost" USS Srbija i ubeđeni smo da će sama pojava interesovanja za mobing, dovesti to njegovog smanjenja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"