SINDIKALNA FUZIJA U SLOVAČKOJ ZA PRIMER

"OZ KOVO" I JAVNI SEKTOR

Pješčanji, 10.12.2007.
Pozitivan trend udruživanja sindikata u Slovačkoj je doveo do fuzije za koju sigurno možemo reći da je neobičajena. Spajanje sindikata metalaca OZ KOVO i Sindikata zaposlenih u javnom sektoru, su pokazatelj da povezivanje sindikata ne mora biti isključivo na osnovu neke srodnosti ili sličnosti. Razlozi za zajedništvom su od suštinske važnosti i bez ujedinjenja ne mogu se dobiti efekti potrebni sindikatima koji se udružuju.

Slobodno izražena volja članova ova dva sindikata uz poštovanje demokratskih procedura ohrabruje i druge da ne postoji ograničenje za udruživanje sindikata u smislu neke njihove “srodnosti“. Udružuju se oni koji su svesni izazova i koji žele da daju adekvatne odgovore i ojačaju svoje sindikate.

- “Značajno je da svi problemi koji postoje u sindikalnom pokretu ne mogu i neće biti rešeni samo zato što se neko udružio, ali je sigurno da će se rešavati efikasnije i brže, a to u ovom trenutku izuzetno puno znači. Zacrtani ciljevi i planovi, principi na kojima počivaju sindikati mogu udruženim snagama biti ostvareni sa manje finansijskih sredstava i manjeg angažovanja ljudskih potencijala i zato je potrebna fuzija“, istakao je predsednik sindikata metalaca OZ KOVO Emil Machina.

Udruženi zadobićemo poštovanje i prijatelja i neprijatelja sindikata i zato odluka o fuziji ova dva sindikata predstavlja istorijski zaokret kada su sindikalna udruživanja u pitanju. Kapital je u stalnom jačanju i ukrupnjavanju. On je vitalan, prilagodljiv, a to moraju postati i sindikati. Socijalni položaj radnika se mora braniti i poboljšavati bez obzira da li je zaposlen u čeličani ili birou. Ovu fuziju karakterišu zacrtani dugoročni ciljevi i osnovne ljudske vrednosti koje možemo iskazati i učvrstiti kroz sindikalnu aktivnost. Zalagaćemo se da naša aktivnost bude podređena pojedincu – čoveku. Slobodan čovek, kvalitetan život su vodilje kojima će objedinjeni sindikat težiti. Živećemo i raditi zajedno jer delimo iste vrednosti i zalažemo se za iste stvari, rečeno je od strane učesnika ovog sastanka.

Iz Srbije gosti ovog sastanka su bili Dragan Matić, predsednik GSM “Nezavisnsot“ i Radojko Maksić, podpredsednik GS TKO “Nezavisnost“.