ARHIVA VESTI
     
 
SEDNICA CENTRALNOG KOMITETA IMF (INTERNACIONALNA METALSKA FEDERACIJA) U SALVADORU - BRAZIL

STOP NESIGURNOM RADU




Salvador (Brazil), 28-29.11.2007.
Delegati IMF-a okupili su se u nekadašnjoj prestonici Brazila da razgovaraju o temama i problemima metalskih radnika i njihove krovne organizacije. Više od 400 delagata Centarlnog komiteta IMF-a, sindikata metalaca iz svih zemalja sveta, članica IMF-a okupilo se u Brazilu, da u dvodnevnom zasedanju 28. i 29.11.2007.godine, prodiskutuje probleme sa kojim se suočavaju kao i da odrede pravce budućeg delovanja IMF-a.

Pored organizacionih pitanja vezanih za rad i funkcionisanje IMF-a, kao i poštovanje Statuta, o čemu je u Izuvešatju o radu IMF-a od Kongresa 2005.godine do sada govorio Marcello Malentacchi, generalni sekretar IMF-a, a koji je nakon rasprave jednoglasno usvojen, izvršene su i određene zamene članova Izvršnog odbora IMF-a, kao i izbor novog zamenika generalnog sekretara zbog odlaska u penziju kolege Brian Fredericks dosadašnjeg zamenika. Za novog zamenika jednoglasno je izabran kolega Fernando Lopez iz sindikata CNM CUT Brazil.

Zbog nepoštovanja Statuta iz članstva IMF-a isključeno je nekoliko organizacija a za nekoliko su upućena i upozorenja pred isključenje. Centralni komitetje takođe odredio datum i mesto odražavanja 32. IMF svetskog kongresa. Svetski Kongres će se održati od 24. do 27. maja 2009.godine u Geteburgu, Švedska.

Međutim glavna tema dvodnevnog skupa u Brazilu je bila «NESIGURAN RAD». Nesiguran rad postaje sve veći problem na svim kontinentima i u svim državama. Zarada ispod minimuma, loši uslovi rada, nepoštovanje ljudskih i radničkih prava, diskriminacija i izrabljivanje radnika i razbijanje njihovih organizacija su najteže posledice nesigurnog rada. Nakon višesatne rasprave o situaciji u raznim regionima vezanim za nesigurni rad, gde su delegati govorili o problemima sa kojima se suočavaju u brobi protiv nesigurnog rada, zaključeno je da sindikati moraju nastaviti sa aktivnostima u borbi protiv ovog oblika pritiska na zaposlene i sindikate. Potrebna je jača i čvršća međunardona saradnja i solidarnost, a IMF će da sublimira sve predloge i da predloži strategiju u borbi protiv nesigurnog rada.

Takođe i radionica žena IMF-a koja je održana 26.11.2007.godine u Salvadoru bavila se ovom problematikom, naglašavajući da su žene kroz ovaj oblik rada najviše izložene pritisku i diskriminaciji, izrabljivanju i ponižavanju. Opšti zaključak jeste da borbu za izjednačavanje prava zaposlenih na iste uslove rada i jednaku zaradu za isti rad nema alternativu, jer nisiguran rad znači neisguran život bez perspektive, budućnosti i egzistencije.


Na kraju zasedanja Centarlni komitet usvojio je nekoliko izjava i rezolucija vezanih za nepoštovanje prava radnika u pojedinim kompanijama. U organizaciji IMF-a kao i Sindikata metalaca Brazila, članica IMF-a organizovan je globalni protesni marš protiv nesigurnog rada centralnim ulicama Salvadora, izražavajući svoje neslaganje sa obespravljivanjem i diskriminacijom radnika. U trosatnom maršu učešće su pored više stotina domaćih radnika uzeli i delegati Centarlnog komiteta IMF.

Na ovom zasedanju GSM «Nezavisnost» predstavljali su Aleksandar Todić, sekretar GSM «Nezavisnost» i Mileta Gujaničić, podpredsednik GSM «Nezavisnost». Ova prilika je iskorišćena da se obave i određeni bilateralni razgovori vezani za aktivnosti GSM «Nezavisnost», kao i za aktuelnu ekonomsku situaciju u Srbiji. Delegacija GSM «Nezavisnost» imala je razgovore sa kolegama iz Austrije, SAD (USWA), Belgije, Danske, Francuske, Italije, Češke, Slovačke, Bugarske predstavnicima IMF-a i u ovim razgovorima dogovorena je buduća saradnja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"