ARHIVA VESTI
     
 
Evropska komisija bez antidamping cena za čelik iz Brazila, Irana, Ukrajine, Srbije i Rusije. IndustriAll Global zahteva nastavak antidamping mera za kineski čelik i slobodno organizovanje sindikata u Kini.

Srpski čelik u EU




Brisel, 27.03.2017.

Evropska komisija je odlučila da ne uvede dodatne carine na čelične proizvode koji dolaze iz Brazila, Irana, Ukrajine, Srbije i Rusije.

Hesteel Srbija može da odahne i nastavi da proizvodi „srpski čelik“. Ova mogućnost neće važiti za čelik iz Kine.

IndustriAll Global zahteva da ova mera ostane do daljnjeg, ujedno tražeći da se u Kini omogući slobodno i demokratsko organizovanje radnika. Cenu restrukturiranja u kineskom sektoru čelika ne treba da plate samo radnici koji ostaju bez posla. Važno je da sindikati širom sveta imaju glas u situacijama restrukturiranja, pojedinih sektora, da se njihov glas čuje i usvoje fer mere, gde radnici imaju adekvatno zbrinjavanje u slučaju gubitka posla i mogućnošću novog zapošljavanja.



„Prošle nedelje je održan sastanak Globalnog foruma koji je formiran od članova G20 a tema sastanka je bila kriza u sektoru čelika i mere za njeno prevazilaženje“ kaže Mileta Gujaničić, član Odbora za čelik IndustriAll Evropa ispred Industrijskog sindikata Srbije. Gujaničić takođe kaže da je Odbor OECD za čelik u koji su uključeni predstavnici vlada, poslodavci i sindikalni predstavnici zaključio da Kina ne spada u grupu zemalja koje svoje proizvode od čelika mogu bez dodatnih opeterećenja izvoziti na tržište EU i SAD. Kina je učestvovala na Forumu ali je odbila da učestvuje u radu Komiteta za čelik. Srpski čelik će imati prođu na tržištu EU dokle god se poštuju pravila fer i tržišnog poslovanja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"