ARHIVA VESTI
     
 
Štrajk u “GOŠA Fabrika šinskih vozila“ u zakonskim okvirima. Štrajkački zahtevi ubrzali zahteve i dogovore Industrijskog sindikata Srbije (ISS) i rukovodstva “GOŠA Fabrika šinskh vozila“.

Štrajk u GOŠA Šinska




Smederevska Palanka, 27.03.2017.

Štrajk u GOŠA Fabrici šinskih vozila organizovan od strane radnika nakon tragične smrti jednog od zaposlenih ulazi u zakonom predviđene okvire.

Sedmočlani štrajkački odbor pored radnika čini i predsednik IS GOŠA Šinska Bojan Đorđević koji pomaže štrajkačkom odboru da štrajk bude u okviru zakona.



Prošle nedelje je na poziv poslodavca u fabrici bila i Inspekcija rada, nadležna za kontrolu zakonitosti štrajka. Zakonitost štrajka štiti štrajkački odbor i učesnike i upućuje sukobljene strane na pregovore i dijalog. Direktno organizovanje i vođenje štrajka od strane ISS nije bilo mouće jer je ISS krajem februara meseca imao razgovor sa direktorom Ivanom Hemšildom I njegovim saradnicima baš o onome što štrajkački zahtevi sadrže:

1. Isplata po 100.000 dinara zaposlenima od neisplaćenih zarada

2. Redovna isplata plata, mesec za mesec

3. Isplata preostalog duga (neisplaćene zarade) u deset dogovorenih rata

4. Overa zdravstvenih knjižica

5. Povezivanje radnog staža po osnovici obračunatih bruto zarada u platnim listićima

6. Da sindikati odmah najave protestno okupljanje zaposlenih GOŠA FŠC ispred zgrade opštine.

Tada je dogovoreno da se omogući kontinuitet i redovnost isplate plata za obavljene tekuće poslove, a početkom aprila treba da iz ŽOS Trnava- Slovačka stignu predlozi rešenja o isplati zaostalih zarada, povezivanju radnog staža, obezbeđivanju socijalnog osiguranja I deblokadi poslovnog računa.

ŽOS Trnava je upozorena i od strane IndustriAll Evropa (Sindikat industrijskih radnika Evrope koji okuplja 5,5 miliona članova a ISS je član IndustriAll Evropa od njegovog osnivanja) i nastaviće pritisak da se poslodavac i vlasnik ŽOS Trnava ophodi prema radnicima u skladu sa srpskim zakonima uz poštovanje etičkog kodeksa poslovanja.

ISS će zahtevati da se director Hemšild izjasni u narednim danima jer je to neophodno ukoliko želimo da fabrika opstane a radnici rade.

Štrajkački odbor uz podršku sindikata sprema protestna okupljanja u gradu a štrajk se sprovodi unutar preduzeća.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"