ARHIVA VESTI
     
 
Rumunski metalski sindikati Solidar Metal i FSLI-Metal domćini sindikatima učesnicima projekta, “Ocena procesa informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru, nove mogućnosti I nove strategije“.

Informisanje i konsultovanje u metalskom sektoru




Bukurešt, 22-23.03.2017.

Stari i novi učesnici evropskog projekta “Ocena procesa informisanja i konsultovanja u metalskom sektoru, nove mogućnosti i nove strategije.” okupili su se u Bukureštu a domaćini skupa su bili rumunski sindikati iz metalske industrije “Solidar Metal” I “FSLI-Metal” koji su kao I drugi sindikati u projektu članice IndustriAll Evropa.

Sindikati učesnici projekta dolaze iz Bugarske, Rumunije, Makedonije, Francuske, Mađarske I Srbije (Industrijski sindikat Srbije-ISS i Samostalni sindikat metalaca Srbije -SSMS). Domaćini su izneli svoja iskustva i zakonsku regulativu iz oblasti socijalnog dijaloga, otpuštanja radnika, programima za nezaposlene, ukazavši da je stanje socijalnog dijaloga u Rumuniji poražavajuće.



Isto stanje je i u oblasti kolektivnog pregovaranja i ugovora. Od 550 000 preduzeća u Rumuniji ima samo 14 000 potpisanih kolektvnih ugovora a većina su potpisali “žuti” sindikati I “predstavnici” radnika.

Reprezentativnim sindikatom na nivou grranskog organizovanja se smatra sindikat koji ima više od 50% radnika iz delatnosti. Takav uslov onemogućava bilo kakav pokušaj sindikata da dođu do granskih kolektivnih ugovora.



Prvog dana sastanka su i drugi učesnici govorili o stanju socijalnog dijaloga na nivou svojih država i sem kolega iz Mađarske svi ostali su ukazali da je situacija loša do vrlo loša.

Drugog dana je obavljena poseta preduzeću “Turbo Mehanika” iz Bukurešta. Preduzeće se bavi izradom i remontom avionskih i helikopterskih turbina a privatizovano je 2001. godine. Trenutno u preduzeću radi 450 radnika, mahom inžinjera i VK majstora a rade za domaće i inostrano tržište.  



U radu skupa ispred ISS je učestvovao Dragan Matić koji je i koordinator projekta u Srbiji. Naredni sastanak je predviđen za kraj aprila u Budumpešti. 


   

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"