ARHIVA VESTI
     
 
HESTEEL Group kao prethodnica kineskog kapitala na prostorima EU. Kinezi imaju rešenja za probleme evropske čelične industrije. HESTEEL kao USS STEEL, kupuje i Železaru Košice. Antidumping i carine pljušte sa svih strana. Odbor za čelik IndustriAll Evrope I Industrijski sindikat Srbije prate događanja u HESTEEL Srbija.

HESTEEL korača ka Evropskoj uniji




Beograd, 28.02.2017. Skorašnje informacije u javnosti Srbije o namerama kineske HESTEEL Grupe da kupi slovačku Železaru Košice, ovih dana dobijaju potvrdu u izjavama slovačkih političara, menadžmenta Železare Košice, kao i predstavnika US STEEL.

US STEEL je u Košice stigao 2000. god. Železara Košice je jedan industrijski gigant u kome trenutno radi blizu 10.000 radnika (duplo više od Železare Smederevo) sa širom paletom proizvoda od Smederevske Železare. Pogon se nalazi na prostoru EU (Slovačka) a kupci proizvoda su velike evropske kompanije.

2012. god. US STEEL je nakon odlaska iz Srbije takođe planirao napuštanje ili prodaju Košica ali se tada u čitav slučaj uključila Slovačka Vlada i pregovorima u Pitsburgu US STEEL -u dala „bezobraznu“ ponudu koja je omogućila da US STEEL nastavi poslovanje u Slovačkoj. Sada takve ponude nema ali ima nagoveštaja da će kupac US STEEL Košice biti kineska HESTEEL GROUP koja je 2016. godine za 46 miliona evra kupila Železaru Smederevo.

Podsećamo, HESTEEL Group je trenutno treća poslovna grupacija u sektoru čelika (prvi je Arcelor Mital, drugi kineski WUHAN Iron and Steel) i kao treća HESTEEL Grupa je u 2015. godini imala proizvodnju od 47,8 miliona tona čelika sa prihodom od 43,70 milijardi $. Ukupno kineska proizvodnja čelika je oko 800 miliona godišnje što je za deset puta više od proizvodnje čelika u SAD.


   


EU trenutno nema adekvatan odgovor na ponudu HESTEEL Grupe a US STEEL ima snažan pritisak od Trampove administracije da proizvodnju vratii u SAD.

Slovački ministar privrede Peter Žiga je potvrdio informaciju da je 26. Januara 2017. godine u Pitsburgu potpisan Memorandum o namerama HESTEEL grupe i da do kraja maja 2017. godine očekuje nove informacije. On je takođe izjavio da je za Železaru Košice zainteresovana „Moravia Steel“ čiji je vlasnik češko-slovački konzorcijum. Visina HESTEEL-ove ponude ide od 1.3-1.4 milijarde dolara, što je odlična cena, obzirom na probleme prisutne u evropskim čeličanama.

HESTEEL kao i u Železari Smederevo najavljuje značajne investicije, modernizaciju, procenjujući da je oprema stara, nedovoljno efikasna, sklona zastojima i tehnološki prevaziđena. Ta konstatacija je verovatno tačna ali proizvodnja Košica u 2015. godini je iznosila 43 milina tona, mesečnoo 3,5 miliona tona sa prihodom od 2,1 milijarde evra. To znači daje prosečna cena tone iznosila 48 $ i iskazani profit u 2015. godini je 185 miliona evra.

Podaci govore da je US STEEL za devet godina u Košice uložio 820 mil $ a dostupan plan investiranja izgleda ovako:

- 2017. god. - 170 miliona $

- 2018. god. - 222 miliona $

- 2019. god. - 236 miliona $

- 2020. god. - 110 miliona $

Da li će ovo najavljeno investiranje biti slično i ako HESTEEL kupi Košice pokazaće vreme. Ali je sigurno da Kina čini sve kako bi poboljšala svoje pozicije u EU.

EU i SAD su uvođenjem restriktivnih politika (antidamping) onemogućili Kini da svoje evidentne viškove čelika izvozi na tržište EU i SAD. SAD su uvele carine od blizu 300%, dok je EU podigla carine na 30,7% dok se pojedini proizvodi od čelika carine do 64,9%. Kao odgovor Kina je uvela carine na određeni uvoz čelika iz EU, Japana I Južne Koreje. Pored mera carina EU I proizvođači čelika pokušavaju da se poslovnim integracijama odupru prisutnim poslovnim problemima i dolasku Kineza na prostore EU. Imamo najave restrukturiranja nemačkog “ThissenKrupp” sa indijskom “Tata Steel” koja je Britaniji započela prodaju svog pogona “Liberti Haus” Grupi za 100 miliona evra. Na ovaj način se spašava 1.700 radnih mesta u železari i hiljade radnih mesta u lancu dobavljača širom Britanije.

Takođe izvesno je da ArcelorMittal I italijanska korporacija “Marcegaglia” spremaju ponudu za kupovinu za najveće evropske železare “italijanske “Ilve” koja je u finansijskim problemima.

Kina kao razlog antidamping cena koji nameće EU I SAD navodi neefikasno poslovanje u sektoru evropskog čelika navodeći ranije cene evropskog i kineskog čelika. Kineski čelik je u 2012. godini prodavan po 600 evra za tonu, dok je evropski vredeo 553 evra. Samo tri godine kasnije, do 2015. godine, evropski čelik je za 23 evra bio skuplji od kineskog, tj. vredeo 427 evra po toni a kineski 404 evra. Ovaj pad cena kineskog čelika je po mišljenju EU rezultat državnih subvencija u Kini. Cena čelika će po projekcijama rasti na svim tržištima a za 2017. godinu je predviđena od 355 $ o toni. Taj trend rasta ide do 2020. god. kada bi tona čelika vredela 390$.

Kada budu u Slovačkoj, problem damping cena će biti prošlost a Kina ima rešenje za probleme evropske čelične industrije. U toj novoj situaciji i pozicija HESTEEL Srbija se bitno poboljšava. Jedno je sigurno, nakon železara, Kina će jurišati na druge evropske industrije. Samo je pitanje koje i i kada. Pre toga bi bilo dobro da u Srbiju stignu i drugi kineski investitori jer drugih ozbiljnih investitora i nema.

Odbor za čelik IndustriAll Evrope i Industrijski sindikat Srbije prate događanja u HESTEEL Srbija I namere HESTEEL Group kad je u pitanju kupovina USS Košice. Industrijski sindikat Srbije je mišljenja da bi bilo dobro da HESTEEL Grupa bude vlasnik i Železare Košice jer se to pokazalo kao dobro i kada je USSTEEL bio vlasnik Železare Smederevo i Železare Košice.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"