ARHIVA VESTI
     
 
Kampanja Evropske konfederacije sindikata (ETUC) i Industriall Evropa za povećanje plata. Nema privrednog rasta bez podizanja radničkih plata. MMF na strani radnika i sindikata.

Rast plata u Evropi




Brisel, 23.02.2017.

ETUC i IndustriAll Evropa su u Briselu promovisali “ Kampanju za rast zarada radnika u Evropi” koja je održana 15.02.2017. Već godinama plate su smatrane kao jedini prilagođavajući trošak za oporavak ekonomije. Ali smanjenje plata i umerenost nisu doprinele značajnijem oporavku evropske ekonomije.

Nijedna zemlja koja je smanjenje plata koristila kao jedinu meru oporavka u tome nije uspela. Nasuprot, kod njih se kriza odužila i imaju 25% manju potrošnju u odnosu na 2008. godinu. Ovom kampanjom IndustriAll Evropa posebno ukazuje na neophodnost izjednačavanja plata radnika iz istočne i zapadne Evrope“. Rekao je LUK Triangl generalni sekretar Industriall Evropa. Sindikati poručuju „Mi već dugo ukazujemo na lošu politiku smanjenja i stagniranja plata, sada je pravo vreme da se naši predlozi usvojea povećanje plata bude u vrhu evropskih i nacionalnih politika. U nekim zemljama radnici trpe i plaćaju posledice krize koju nisu izazvali.



Podrška sindikalnih stavova i razumevanje dolazi i od MMF, političara, ekonomista koji ukazuju da se mora povećati kupovna moć i nivo investicija koji je godinama u padu.

“U ovoj kampanji posebno ukazujemo na razlike u platama između delova I regiona Evrope. Posebno ističemo razlike u zaradama između istočnih i zapadnih delova Evrope.” Dodao je Luk Triangl.

Nedopustivo je da radnici u istom preduzeću ili sektoru, rade isti posao i imaju sličan nivo produktivnosti a primaju različite zarade iz razloga što su kompanije na različitim geografskim lokacijama u okviru EU.

Neophodno je uspostavljanje minimalne zarade koja garantuje pristojan život na prostoru EU. Focus treba usmeriti i na jačanje kolektivnog pregovaranja tamo gde još ne postoji. Postojanje kolektivnog pregovaranja I snažnih sindikata su od suštinskog značaja za obezbeđivanje pristojnih platai i uslova rada.

Industriall Evropa snažno podržava započetu kampanju ETUC-a sa uverenjem da će plate i potrošnja rasti a standard radnika biti podignut na viši nivo.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"