ARHIVA VESTI
     
 
ITUC ILO TORINO: SEMINAR ZA MLADE

"GLOBALIZACIJA I STRATEGIJE SINDIKATA U MULTINACIONALNIM KOMPANIJAMA"




Beograd, 19.11.2007.
Od 5. do 10. novembra 2007. godine u ILO Međunarodnom centru za obuku u Torinu, Jasmina Petrović je kao predstavnica Sekcije mladih UGS "Nezavisnost" pohađala seminar za mlade na temu «Globalizacija i strategije sindikata u multinacionalnim kompanijama». Na seminaru su učestvovali predstavnici sindikat iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova, Rumunije, Bugarske, Ukrajine i Albanije.

Nakon predstavljanja učesnici su upoznati sa radom i standardima ILO, kroz prezentaciju Evelin Toth. Philippe Gousenbourger iz ITUC je predstavio buduću strukturu mladih u ITUC-u. Drugog dana seminara učesnici seminara posetili su FIAT i imali priliku da se upoznaju sa procesom izrade automobila. U popodnevnim časovima učesnici seminara su razgovarali sa predstavnicima sindikata CISL (FIM CISL), kako sa regiona tako i iz samog FIAT-a.

Narednog dana učesnici seminara su se priključili grupi učesnika iz Evropske konfederacije sindikata. Kroz rad u grupama obradili su temu uticaja globalizacije na nacionalnom nivou (nezaposlenost, zakonodavstvo, socijalna zaštita...).
U nastavku seminara o globalizaciji (ILO konvencijama, deklaracijama, OECD smernicama, korporativnoj socijalnoj odgovornosti) su govorili eksperti: Eddy Laurijssen, direktor ILO kancelarije u Briselu, Evelin Toth, Marc Ferron, Jordi Vera. O strategijama sindikata i uloge ETUC-a govorio je Joel Decaillon, sekretar ETUC-a.

Ove teme su obrađene i kroz rad u grupama, a zaključci su prezentovani svim učesnicima, što je poslužilo i kao osnova za diskusiju. Po završetku seminara učesnicima su za pohađanje ovog kursa dodeljene diplome.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"