ARHIVA VESTI
     
 
SAVETOVANJE U VRNJAČKOJ BANJI U ORGANIZACIJI FONDACIJE «FES»

VLADA U KLIN, SINDIKATI U PLOČU




Beograd, 14.11.2007.
U organizaciji Fondacije Feridrich Ebert u Vrnjačkoj Banji od 6.11. do 8.11. 2007. god. održano je savetovanje (seminar) na temu primena Zakona o radu, zakona o štrajku i problemima sa donošenjem novog, i reformama sistema plata u javnim službama. Učesnici seminara predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Unije poslodavaca Srbije i dva reprezentativna sindikata, UGS „Nezavisnost“ i SSSS, dva dana su iznosili svoja zapažanja i probleme u primeni Zakona o radu.

POJEDINAČNE IZMENE ZAKONA O RADU, OD STRANE SSMS - NEODGOVORNO

Zanimljivo je i viđenje inspektora rada u dosadašnjoj primeni Zakona o radu i njihove sugestije. Posebna pažnja posvećena je inicijativi SSMS za izmenu člana 191. Zakona o radu. Niko od učesnika savetovanja, pa ni učesnika SSMS na savetovanju nije mogao da potvrdi da je do sada član 191. stav 5 Zakona o radu, primenjen i da ijedan sud u Srbiji postupio po njemu. Predstavnici UGS „Nezavisnost“, založili su se za doslednu primenu Zakona o radu i da u sadašnjem trenutku kada se Zakon o radu ne primenjuje ili primenjuju samo one odredbe koje idu na ruku poslodavcima, besmisleno je menjati pojedine odredbe Zakona o radu. Ući u postupak izmena Zakona o radu bez potpisanog Opšteg kolektivnog ugovora i granskih (sektorskih) kolektivnih ugovora, predstavlja neodgovoran čin, pogotovo što inicijativa dolazi od strane sindikata u ovom slučaju SSMS.

NOV «ZAKON O ŠTRAJKU» DO KRAJA 2008. GODINE

Diskusije oko primene Zakona o štrajku i donošenja novog, bila je daleko zanimljivija. Naime, na snazi je Zakon o štrajku iz 1990.god, iz doba SFRJ, uz izmene i dopune. Ministarstvo, poslodavci i sindikati već tri godine pregovaraju oko donošenja novog Zakona o štrajku, ali je zapelo oko tri ključne stavke. Diskusija na ovom savetovanju sigurno će pomoći da se Zakon o štrajku donese do kraja 2008 .godine

Predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike Snežana Bogdanović i Rajka Danilović, prezentovali su učesnicima predlog Zakona o platama u javnim službama. Svim učesnicima u diskusiji jasno je da je reforma plata u javnim službama, uslovljena od strane MMF-a i Svetske banke, ali rešenje ovog problema učesnici savetovanja različito vide. Dok je stav Vlade, usklađivanje platnih grupa i platnih razreda (presipanje iz «šupljeg u prazno») sindikati i poslodavci vide rešenje problema iz drugog ugla.

VLADINE «SIS» AGENCIJE

Naime, svaka nova Vlada i koalicija koja se formira dovodi svoje stranačke aparčike u javne službe uz ostatak predhodnih, što je dovelo do toga da je stvoren preglomazan aparat u javnim službama, koji budžet ne može da izdrži. Dobar primer su državne Agencije. Niko ne zna koliko je do sada formirano državnih agencija za «SVE I SVAŠTA» (SIS) i gde treba i ne treba, i koliko je u planu da se formira. Ali, dobro je što se ušlo u razgovore o platama u javnim službama, tako da se u narednom periodu očekuje još rasprava na ovu temu kako u sindikatima tako i udruženjima poslodavaca i socijalno ekonomskom savetu. Zatvarajući savetovanje, predstavnik fondacije Fridrich Ebert, Milan Jevtić istakao je spremnost fondacije da veoma brzo organizuje novo savetovanje, jer se pokazalo da diskusija na ovakvim skupovima najbrže dovode do iznalaženja prihvatljivog rešenja.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"