ARHIVA VESTI
     
 
GSM «Nezavisnost» uz podršku švajcarske agencije za razvoj: SWISS Labour Assistance-SLA otpočelo aktivnosti izrade studije o «Stanju i perspektivama metalske industrije Srbije»

BUDUĆNOST JE NAŠA ODGOVORNOST




Beograd, 12.11.2007.
Nepostojanje analize o stanju i perspektivama metalske industrije Srbije, podstakla je GSM «Nezavisnost» da se pozabavi ovim pitanjima i pokuša da na osnovu analitičkog i stručnog nalaza da odgovor o budućnosti metalske industrije Srbije. Ovakvu vrstu studije GSM «Nezavisnost» je već radio 2000.godine i ta studija se zvala «Metalska industrija za novi vek». Autor te studije je bio Srboljub Antić, bivši ministar energetike u vladi Zorana Đinđića. Sadržina te studije je u značajnoj meri odredila aktivnosti GSM «Nezavisnost» i studija je na IV Kongresu GSM «Nezavisnost» usvojena kao dokument, čiju sadržinu je trebalo uvažiti i sprovesti.

Značajne promene u srpskom društvu i privredi su očigledne i na primeru metalskog sektora koji prolazi kroz bolan i dug proces privatizacije, stečaja firmi i gubitka radnih mesta kao posledicu prethodnih događaja. Slika o tome kakva je sada situacija, kuda ide i sa kakvim perspektivama konkurentnosti, opstanka i razvoja, u tranzicionom i kasnijem periodu su pitanja na koje studija treba dati odgovor. Za GSM «Nezavisnost» je vrlo važan sindikalni ugao gledanja na ova pitanja. Pitanja zaposlenosti, radno pravne zaštite kao i socijalne posledice tranzicije metalskog sektora su od vitalnog značaja za buduće planove i aktivnosti GSM «Nezavisnost».

Ova studija će bitno podići kapacitete GSM «Nezavisnost» u pregovaračkom procesu sa Vladom Srbije tj resornim ministarstvima, kao i sa poslodavačkim udruženjima na sektorskom nivou. GSM «Nezavisnsot» će studiju proslediti i Socijalno ekonomskom savetu Srbije sa zahtevom da se raspravlja o problematici i perspektivi metalskog sektora Srbije. Od same studije se ne očekuje njena konačnost već je moguće da se studija dograđuje i poboljšava. Završetak studije se predviđa za kraj 2007.godine.

 
     
 
 
 
 
Naslovna O nama Člantvo Međunarodna saradnja Medijski prostor Pravna zaštita Forum Kontakt
Copyright © Industrijski sindikat
designed by servis racunara "Canatlantic"