Predstavnici sindikata, učesnici seminara „Promene u sadržaju rada i novi modeli organizovanja sindikata“ koji je organizovao Centar za industrijske odnose- Visoke strukovne škole za preduzetništvo. Ko ne sledi promene biće promenjen.

NOVI MODELI ORGANIZOVANJA SINDIKATA

Beograd, 22.11.2016.

U organizaciji Centra za industrijske odnose- Visoke strukovne škole za preduzetništvo u Beogradu je održan seminar „Promene u sadržaju rada i novi modeli organizovanja sindikata“. Polaznici seminara su bili članovi sindikata a svoje učesnike su imali Industrijski sindikat Srbije i Ujedinjenih sindikata Srbije.

Trenutno promene koje se dogadjaju u društvu, a u skladu sa tim i promene koje se dogadjaju u sindikatima, redefinisanje sadržaja i oblika organizovanja sindikata, u želji da doprinese uspešnosti ovog procesa, a time i jačanju društvene moći i uticaja sindikata, ali i razvoju demokratskih industrijskih odnose u celini upućuju sindikate da se ozbiljno pozabave promenama unutar svojih sindikata i primene nove modele sindikalnog organizovanja.

U Srbiji nema „savršenog“ sindikata i promene mogu doprineti da ne budemo sindikati naših očeva i majki, već sindikati naše dece i unučadi. Kriza u sindikatima se jedino može prevazići i preduprediti promenama za koje su neki sindikati spremni a neki ne. Promene u radu pojedinih sindikata su vidljive i daju rezultate.

Predavači na seminaru su bili prof Darko Marinković i prof Zoran Ristić.

Jedan od zaključaka seminara je da novi sindikati traže hrabre, odgovorne pojedince, spremne da grade nove strukture sindikata uz puno uvažavanje postojećih dobrih praksi. Ko ne sledi promene biće promenjen.