SEMINAR O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU U OBRENOVCU

IZUZETAN ZNAČAJ PREVENCIJI

Beograd, 1.11.2007.
U Obrenovcu u organizaciji IGM (Sindikat metalaca Nemačke) i GSM „Nezavisnost“, a uz finansijsku pomoć Fondacije Fridrih Ebert od 29. oktobra do 31. oktobra održan je seminar posvećen bezbednosti i zdravlju na radu. Predavači su bili naši "stari prijatelji" Heinz Sowa i Felix Bader, koji su vrsni poznavaoci problematike bezbednosti i zdravlja na radu. Seminaru su pored članova Odbora za bezbednost i zdravlje na radu Granskog sindikata metalaca "Nezavisnost" i kolega iz odbora poverenika sa regiona prisustvovali i kolege iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije, kao i iz Granskog sindikata kože, tekstila i obuće "Nezavisnost".

Na seminaru su bile obrađene teme, koje tretira aktuelni Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i koje su još uvek novost u našoj praksi, kako u redovima sindikalaca, tako i kod poslovodstva, a to su:

Analiza rizika
Osiguranje za slučaj nesreće
Formiranje i rad Odbora za bezbednost na svim nivoima
Saodlučivanje i uloga i uticaj sindikata na poboljšanje radnih uslova i funkcionisanje celokupnog sistema bezbednosti i zdravlja na radu, kao i priprema odbora poverenika za poboljšanje uslova na radu
Praktična iskustva o zaštiti na radu i zdravstvenoj zaštiti u Nemačkoj.

Posebna pažnja polaznicima seminara skrenuta je na prevenciju, čime bi se smanjili troškovi rehabilitacije i odštete u slučaju povreda i profesionalnih bolesti. Prevenciji se pridaje izuzetan značaj preko propisa i službe kontrole, preko savetovanja, istraživanja, stručnih ispita i sličnih mera. Smanjanje troškova se ogleda preko sistema osiguranja, kojim se praktično kažnjavaju oni poslodavci kod kojih se dešavaju povrede ili nesreće na poslu, a onima gde se to ne dešava daju se benificije. Ovaj sistem je naročito zainteresovao polaznike seminara pošto toga u Srbiji još nema.

Praktičan rad na seminaru se ogledao preko vežbi kojima su identifikovana oboljenja i opterećenja u našim preduzećima, na osnovu čega je rađen Akt o proceni rizika, kao i aktiviranju sistema zaštite na nivou preduzeća, regiona i cele države.